Revista presei

Un articol de: Tudor Călin Zarojanu - 21 Decembrie 2019

- Agerpres, Gândul, DC News, Active News, B1.ro și Știri pe surse anunță că noul ambasador al Statelor Unite ale Americii la Bucureşti a fost în vizită de prezentare la Patriarhia Română. Preafericitul Părinte Patriarh Daniel l-a primit pe Excelenţa Sa, domnul Adrian Zuckerman, care a subliniat faptul că se bucură foarte mult de onoarea de a-și desfăşura misiunea diplomatică în România, țară în care s-a născut, și a exprimat dorința ­cultivării unor relații strânse cu Patriarhia Română, apreciind ­rolul social-filantropic și cultural al Bisericii Ortodoxe în societatea românească. Patriarhul României a amintit de cele peste 800 de instituţii şi proiecte sociale derulate de Biserica Ortodoxă Română și de taberele școlare organizate în Patriarhia Română, de care au beneficiat 30.000 de elevi.

- Agerpres publică Pastorala de Crăciun a Preafericitului ­Părinte Patriarh Daniel, în care se subliniază importanţa familiei și faptul că aceasta se confruntă, adeseori, în societatea contemporană, cu o serie de provocări şi crize, determinate de sărăcie, ­migraţie, depresie, consumul de alcool şi droguri. „Naşterea ­Domnului nostru Iisus Hristos ca Prunc într-o familie săracă ­material şi aflată în călătorie ne cheamă să acordăm o atenţie ­deosebită familiei, în general, şi familiei creştine, în special. ­Familia este coroana creaţiei şi locul sau mediul în care omul ­începe să înţeleagă taina iubirii şi a binecuvântării părinteşti a lui Dumnezeu pentru oameni”, se spune în Pastorală. 

- Conform Romanian Global News, Consiliul Național al ­Românilor din Ucraina salută și aderă la scrisoarea deschisă a mediului asociativ românesc din sudul Basarabiei, în care conducerii statului ucrainean i s-a ­solicitat să nu permită trecerea școlilor cu predare „în limba moldovenească”, din anul 2020, la procesul de învățământ în limba ucraineană: „Salutăm deciziile colectivelor pedagogice ale unor școli din regiunea Odessa de a solicita pre­ședintelui Ucrainei, primului-ministru și miniștrilor de externe și al educației trecerea claselor cu predare în limba «moldovenească» la procesul de învățământ în limba română, conform programei de învă­țământ aplicate de Ministerul Educației și Științei din Ucraina în regiunile Transcarpatică și Cernăuți”, potrivit declarației adoptate în data de 18 decembrie, la ședința ordinară a Consiliului Național al Românilor din Ucraina.