Revista presei
- Active News semnalează că s-au împlinit 95 de ani de la înființarea Patriarhiei Române, în data de 4 februarie 1925, după hotărârea Sfântului Sinod, întrunit la București. „Procesul care a dus la această ridicare în rang a Bisericii noastre a început imediat după Marea Unire din anul 1918. Această idee a fost formulată pentru prima dată de Gheorghe Ciuhandu, în cadrul Congresului preoțimii ardelene de la Sibiu, în 1919. După aceea, alte personalități de marcă ale culturii românești, istorici precum Nicolae Iorga sau Ioan Lupaș, în frunte cu Mitropolitul primat Miron Cristea, ales la sfârșitul anului 1919, dar și cu regele Ferdinand, au continuat să prezinte această necesitate ca pe un fapt firesc, potrivit preotului Florin Șerbănescu, citat de Trinitas TV”.
- Bună ziua, Brașov anunță că a fost sfințită Biserica „Sfinţii Trei Ierarhi” şi „Sfântul Apostol Bartolomeu” din cartierul brașovean Bartolomeu, a cărei piatră de temelie a fost așezată în 23 februarie 1991. Slujba a fost oficiată de IPS Laurenţiu Streza, Mitropolitul Ardealului, împreună cu un sobor de preoţi şi diaconi. La finalul Sfintei Liturghii, IPS Mitropolit Laurenţiu a hirotesit iconomi stavrofori doi preoți, iar pr. Vasile Zărnescu a amintit celor prezenţi istoria acestei biserici, ridicată într-un cartier unde nu exista locaş de închinare. Construcția s-a realizat în perioada 1994-2007, iar la data de 3 februarie 2008 se binecuvânta noua biserică şi se săvârşea prima Sfântă Liturghie. Pictura a fost executată în perioada 2012-2015, apoi celelalte lucrări de înfrumuseţare.
- B1.ro deplânge faptul că Schitul „Barbu Bellu” din Gostinari, un monument istoric de importanță națională, aflat la doar 50 de kilometri de București, mai exact în județul Giurgiu, stă să se prăbușească. În trecut, aici se afla fosta curte boierească a familiei Bellu. Ansamblul cuprinde și o biserică impunătoare, ctitorită în 1818. Precipitațiile pătrund în interiorul bisericii, care încă mai păstrează urme ale vechii picturi. Locașul era prevăzut cu trei turle și făcea parte din curtea boierească de la Gostinari. În anul 2008, la 190 de ani de la întemeiere, din iniţiativa Preasfinţitului Ambrozie, Episcopul Giurgiului, a fost înfiinţat schitul „Barbu Bellu” - Gostinari, cu scopul de a prezerva ruinele şi de a pregăti un proiect de restaurare a întregului ansamblu. Lucrările de consolidare nu au fost încă demarate.