Revista presei

Un articol de: Tudor Călin Zarojanu - 25 Feb 2020

- Știri pe surse amintește că Judecata Înfricoșătoare, Universală sau Finală, este subiectul spre care își îndreaptă atenția Biserica Ortodoxă cu o săptămână înainte de Postul Mare. Patriarhul României a explicat că această judecată este înfrico­șătoare prin contextul, forma și conținutul ei. În același timp, „marea descoperire a Judecății Universale va fi identificarea lui Hristos Cel slăvit cu Hristos Cel smerit”, a semnalat Preafericirea Sa duminică, 23 februarie 2020, în Paraclisul „Sfântul Grigorie Luminătorul” al Reședinței Patriarhale. Patriarhul a specificat că Judecata Finală va fi înfri­coșătoare, în primul rând, prin contextul tulburărilor din Univers care o preced: „soarele se va întuneca şi luna nu va mai da lumina ei, iar stelele vor cădea din cer şi puterile cerurilor se vor zgudui” (Matei 24, 29). Preafericitul Părinte Patriarh Daniel a subliniat că, în timpul istoriei, Hristos respectă smerit și răbdător libertatea omului de a-L primi sau nu, dar la sfârșitul istoriei Își va arăta slava dreptății Sale și libertatea Sa de a evalua cum a folosit omul libertatea proprie.

- Ziarul Unirea relatează că restaurările la biserica de lemn, monument istoric vechi de peste 260 de ani, „Sfinții Arhangheli Mihail și Gavriil”, din satul Geogel, au ajuns la final. Este prima biserică din Alba refăcută din fonduri europene nerambursabile. „Restaurarea acestei biserici-monument istoric din Parohia Geogel, comuna Ponor, județul Alba, Arhiepiscopia Alba Iuliei, a început încă din 2010, la câteva luni de când am fost instalat în această parohie, continuând ulterior cu binecuvântarea IPS Irineu”, a declarat preotul Daniel Pașcanu. La rândul lui, preotul Ioan Bogdan, protopop de Aiud, a spus: „O restaurare de biserică și de monument istoric, în general, este o mare bucurie pentru fiecare dintre noi. (...) Sunt convins că și această biserică din Geogel (...) va fi o lumină pentru căile viitorului și a tuturor celor care vor veni în această localitate”. Construcția din lemn are o structură unică în țară, datorită Altarului din piatră și a elementelor de arhitectură.

- Monitorul de Suceava publică un documentar realizat pe urmele suceveanului care a ajuns Mitropolit al Kievului, Petru Movilă, fiul domnitorului Simion Movilă al Moldovei, care acum 400 de ani a scris o pagină importantă pentru istoria Ortodoxiei. Mormântul său se află la Kiev, în grotele de la Lavra Peşterilor, un complex de mănăstiri care îşi are originile în negura vremurilor, în primii ani ai mileniului al doilea, adică pe la 1050.