Revista presei
- Bună ziua, Brașov anunță că în acest oraș slujbele Tainei Sfântului Maslu se vor ţine săptămânal, începând cu 6 martie: „Menite să îndrume spre pocăinţă şi să reamintească tuturor credincioşilor de patimile îndurate de Mântuitor, slujbele speciale săvârşite în Postul Paştelui te ajută să intri în atmosfera acestei perioade. De aceea, nu întâmplător, acum şi locaşurile sfinte sunt «îmbrăcate» în culori închise, preotul poartă veşminte cernite, iar cântările sunt mai triste. Indiferent dacă în restul anului obişnuiesc să meargă sau nu des la biserică, în Postul Mare cei mai mulţi credincioşi îşi poartă paşii spre biserici, pentru a participa la slujbe. Una dintre slujbele speciale care au loc în această perioadă este Taina Sfântului Maslu”. Site-ul amintește că Sfântul Maslu (Eleoungerea, Eleosveşteniia) este slujba sfântă prin care Biserica se roagă pentru sănătatea bolnavilor, acordându-le iertarea de păcate prin ungerea cu untdelemn sfinţit.
- Știri pentru viață relatează că Preasfințitul Părinte Macarie, Episcopul ortodox român al Europei de Nord, a slujit marți la Mănăstirea „Sfinții Cuvioși Macarie Romanul și Ioan Iacob de la Neamț“ din Ikast, Danemarca. După slujbă, el le-a vorbit credincioșilor despre solidaritate și rugăciune în perioada Postului Mare: „Mântuirea nu este un act subiectiv, un act personal, ci un act comunitar. Adică trebuie să ne gândim nu doar la mântuirea noastră, ci și la mântuirea celor de lângă noi”. În acest sens, Episcopul i-a îndemnat pe credincioșii ortodocși să se roage pentru Camelia Smicală și copiii ei și le-a spus și în ce fel să o facă: „Fiecare dintre noi, după putere, să citească măcar o catismă din Psaltire pe zi pentru ajutorarea acestor suflete”.
- Agerpres publică Raportul de cercetare „Bunăstarea copilului din mediul rural”, realizat de Fundaţia World Vision România, care arată că mai mult de o treime dintre copiii din România trăiesc în locuinţe fără toaletă în interior, în vreme ce media Uniunii Europene este de 2,6%, iar 1 din 5 copii români care nu dispune de dotările sanitare în gospodărie nu se spală pe mâini după ce foloseşte toaleta. Potrivit unui raport al Ministerului Educaţiei şi Cercetării, în urmă cu trei ani, 2.219 unităţi de învăţământ din România aveau grupurile sanitare situate în curte, fără apă curentă şi fără canalizare, iar în anul 2018 funcţionau 1.489 de şcoli şi grădiniţe cu grupuri sanitare neconforme. La începutul primăverii anului trecut, 1.180 de şcoli aveau în continuare grupuri sanitare necorespunzătoare.