Revista presei

Un articol de: Tudor Călin Zarojanu - 24 Martie 2020

- Toate canalele mass-media publică detalii despre Ordonanța militară, care instituie noi măsuri legate de pandemia declanșată de coronavirus. Documentul prevede măsuri stricte inclusiv pentru organizarea nunților, botezurilor sau înmormântărilor, la care se pot oficia slujbe doar dacă la ele participă cel mult 8 persoane. De asemenea, preoții pot împărtăși credincioșii bolnavi la domiciliul acestora și pot oficia slujbe doar online, fără prezența fizică a enoriașilor în biserici.

- Libertatea scrie că Biserica Ortodoxă din Bulgaria face apel la credincioşi să se roage acasă pentru reducerea transmiterii noului coronavirus. Bulgaria a interzis accesul în parcuri şi locuri de joacă, precum şi călătoriile neesenţiale, în principalele oraşe din această ţară cu 7 milioane de locuitori, după ce luase anterior măsura închiderii şcolilor, barurilor şi restaurantelor, pentru a pune în aplicare distanţarea socială. Parlamentul a acordat armatei dreptul de a supraveghea punerea în aplicare a interdicţiilor, care vizează adunările publice extinse, şi a permis autorităţilor să folosească date de trafic ale operatorilor de telefonie mobilă pentru a localiza persoanele aflate în carantină. Până sâmbătă, în această ţară erau raportate 142 de cazuri şi trei decese. Biserica Ortodoxă îndeamnă credincioşii să respecte restricţiile pe durata stării de urgenţă, instituite în această ţară, și să rămână în casă. „Nu este un refuz al credinţei, ci un sacrificiu intern făcut pentru a păstra sănătatea altor credincioşi”, a spus Mitropolitul Ciprian de Stara Zagora, într-un discurs televizat.

- Adevărul de Brăila relatează povestea izvorului aflat la 15 metri adâncime, sub temelia bisericii româno-elene „Buna Vestire”. Apa este făcătoare de minuni (vindecătoare) încă dinainte de construirea bisericii, în anul 1863. Se spune că, în acel an, în timpul lucrărilor de punere a temeliei, unul dintre ctitori a avut un vis care a dus la descoperirea unui izvor natural, cu proprietăţi vindecătoare, chiar de sărbătoarea Izvorului Tămăduirii. „A fost considerat un semn divin, izvorul închizându-se într-o fântână, iar deasupra construindu-se Sfântul Altar. Izvorul se găseşte la o adâncime de 15 metri şi este vindecător doar de ziua Izvorului Tămăduirii. Numai în această zi preoţii deschid fântâna şi mulţi bolnavi vin din toată ţara să primească agheasma, având nădejdea şi credinţa că se vor vindeca”, spune preotul Rareş Bucur de la Arhiepiscopia Dunării de Jos.