Revista presei

Un articol de: Tudor Călin Zarojanu - 07 Aprilie 2020

-  Evenimentul zilei semnalează că „tot mai multe voci din rândul credincioșilor și al clerului solicită întoarcerea românilor în biserici, în preajma Săptămânii Mari și a Învierii Domnului”. Ca argument, se invocă spațiile comerciale, în care este permisă intrarea, cu respectarea regulilor în vigoare. IPS Teodosie, Arhiepiscopul Tomisului, și-a exprimat speranța ca bisericile să poată fi deschise în noaptea de Înviere. Premierul Bulgariei, Boiko Borisov, a declarat recent că nu poate închide bisericile și că „din această criză numai Dumnezeu ne poate scăpa!”
Același cotidian scrie că interiorul bisericii din cartierul arădean Gai a ars parțial într-un incendiu, singurele obiecte nedistruse de flăcări fiind Sfânta Evanghelie și tricolorul. Minunea i-a impresionat pe pompierii sosiți la locul incendiului. „Astăzi, Detașa­mentul de Pompieri Arad a salvat dintr-un incendiu simbolul credinței și al speranței, alături de drapelul tricolor”, au declarat reprezentanții ISU.

- Tot din Evenimentul zilei aflăm că liderul naţionalist Matteo Salvini a cerut autorităţilor italiene să permită accesul credincioșilor la slujba de Înviere: „Ne apropiem de Paști și avem nevoie și de protecția Inimii Neprihănite a Fecioarei Maria”, a declarat politicianul, precizând: „Îi susțin pe cei care cer ca, într-o manieră ordonată și igienică, în grupuri mici, să fie lăsați să intre în biserică. (...) Ai voie să mergi la tutungerie, că nu poți sta fără țigări, dar pentru mulți este fundamentală şi grija pentru suflet”.

- Cotidianul scrie că două echipamente pentru testare COVID-19 au fost cumpărate de Arhiepiscopia Sucevei şi Rădăuţilor cu 100.000 de euro și au fost donate Spitalului Judeţean de Urgenţă. „Este un gest de solidaritate şi de frăţietate în lucrarea de vindecare, pentru că, să nu uităm, spitalul poartă numele Sfântului Mare Mucenic Ioan cel Nou”, a spus Episcopul- vicar Damaschin Dorneanul. Arhiepiscopia îşi propune să strângă încă 100.000 de euro pentru spitalele din Rădăuţi, Fălticeni, Vatra Dornei şi Câmpulung Moldovenesc.

- Conform Știri pe surse, Mitropolia Banatului a cumpărat 2 kilometri de material din care măicuțele cos 1.000 de cearșafuri și 5.000 de prosoape pentru spitalele din Timișoara. Prima tranșă de lenjerie a plecat deja spre Spitalul Județean din Timișoara, la Clinica de Anestezie și Terapie Intensivă. udor Călin Zarojanu