Revista presei

Un articol de: Tudor Călin Zarojanu - 11 Mai 2020

Știri pe surse anunță că Guvernul României propune redeschiderea bisericilor pentru credincioși, însă slujbele vor fi săvârșite în exterior, cu excepția cununiilor, botezurilor și înmormântărilor, la care pot participa maximum 16 persoane. Dar, „pentru prima dată în istorie, un guvern se implică în administrarea Sfintelor Taine, întrucât interzice, prin prevederea ca Sfânta Împărtășanie să fie administrată prin lingurițe și pahare de unică folosință, folosirea obiectelor de cult liturgice”. În plus, Guvernul interzice și sărutarea icoanelor, a Sfintei Cruci, a Sfintei Evanghelii și a altor obiecte de cult. Vasile Bănescu, purtătorul de cuvânt al Patriarhiei Române, a declarat: „Recomandările legate de necesara protejare dictată de grija față de noi înșine și de ceilalți vor fi respectate riguros de toți oamenii cu bună-cuviință. Biserica Ortodoxă Română și toate celelalte culte religioase au dovedit deja în mod exemplar înțelegerea situației create de epidemie și, în cazul Patriarhiei Române, o implicare caritabilă fără termen de comparație. Problema Sfintei Împărtășanii și a împărtășirii credincioșilor este una care aparține însă exclusiv Bisericii”, care „se va consulta cu celelalte Bisericii Ortodoxe surori pentru a găsi împreună, în comuniune și în spiritul fidelității față de tradiția liturgică, cea mai bună cale referitoare la accesul credincioșilor, în contextul pandemiei, la miezul vieții creștine: Sfânta Împărtășanie”.

Anterior, Pro TV consemna că tot mai mulți credincioși cer deschiderea bisericilor. S-au alăturat demersului și colegi din partidul premierului, însă ministrul sănătății îi îndeamnă pe toți la prudență. În știre este citat Ionuț Mavrichi, consilier patriarhal: „Cel puțin, în primă instanță, accesul individual în clădirea bisericii cu respectarea tuturor normelor pentru rugăciune individuală ar fi un pas foarte important, poate participarea cu respectarea distanțelor în număr limitat la slujbe, în afara bisericilor sau în interior, unde spațiul permite”.

Playtech consideră că suma pe care a donat-o Biserica Ortodoxă în lupta cu pandemia „e cu adevărat impresionantă”. Simpli cetățeni, oameni ai Bisericii, membri ai eparhiilor române au oferit ajutoare financiare și materiale pentru ca persoanele afectate să poată trece cu bine peste această perioadă”. Până acum, Biserica a oferit peste 17 milioane de lei (peste 3,5 milioane euro) pentru a aduce un sprijin celor care se confruntă cu greutăți. „Atât clericii, cât și credincioșii au dat dovadă de o mobilizare exemplară și atenție la nevoile celor din jur”, comentează site-ul.