Revista presei

Un articol de: Tudor Călin Zarojanu - 01 Iulie 2020

Ziare.com semnalează că Patriarhul României le-a mulțumit credincioșilor, la finalul Sfintei Liturghii oficiate în Catedrala Patriarhală, luni, 29 iunie, pentru participarea la împreună rugăciune, după care i-a îndemnat să respecte recomandările medicale pentru a preveni infectarea cu noul coronavirus. În aceste zile, a precizat Preafericitul Părinte Patriarh Daniel, este foarte important „să continuăm să împlinim recomandările date de medici, deoarece numărul infectărilor cu acest virus foarte viclean, care când se retrage, când revine, au crescut. De aceea, trebuie în continuare să fim foarte prudenți (...). Biserica este instituția care se roagă cel mai mult pentru sănătatea și mântuirea oamenilor. În general, toate rugăciunile se rezumă la această cerere: ne rugăm pentru sănătatea și mântuirea tuturor celor care cred în Hristos, dar și pentru sănătatea și mântuirea tuturor oamenilor“, a afirmat Preafericitul Părinte Patriarh Daniel.

Știri pe surse consemnează că Preafericitul Părinte Patriarh Daniel a participat în Duminica a 3-a după Rusalii la Sfânta Liturghie oficiată în Paraclisul „Sfântul Mare Mucenic Gheorghe” al Reședinței Patriarhale, prilej cu care a spus că Evanghelia despre grijile vieții este una a libertății spirituale. Ea ne călăuzește să ne stabilim ca prioritate căutarea Împărăției cerurilor, înțeleasă ca împărtășire a omului, prin darul Duhului Sfânt, de iubirea din sânul Sfintei Treimi. Când ne îndeamnă să nu ne îngrijim de cele materiale, Mântuitorul nu ne cere să nu muncim pentru cele necesare vieții, ci să lucrăm totul din perspectiva veșniciei, cu ajutorul lui Dumnezeu. „Evanghelia de astăzi nu ne îndeamnă la lenevire, ci la mântuire, adică îl îndeamnă pe om să caute mântuirea sufletului prin unirea lui cu Dumnezeu, prin dobândirea Împărăției cerurilor ca prioritate a vieții”, a precizat Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române.

Pe site-ul Deutsche Welle, Petre M. Iancu vorbește despre „decreștinarea Germaniei”, astfel că „jumătate de milion de oameni au întors anul trecut spatele bisericilor germane, din care peste 270.000 au divorțat de Biserica Catolică. Oare de ce se schimbă Germania astfel încât, în curând, nu va mai avea o majoritate creștină? În contrast cu urgența situației, clericii responsabili dau adesea replici blazate acestei întrebări-cheie. Iar specialiștii oferă varii răspunsuri, articulate adesea în funcție nu atât de realități, cât de maniera în care sunt poziționați analiștii (...). Antidotul cel mai eficient este efortul de a demasca minciuna”, susține editorialistul.