Revista presei

Un articol de: Daniela Șontică - 09 Iulie 2020

Agenţia de ştiri BASILICA relatează despre o recentă întâlnire on-line a părintelui arhimandrit Efrem, starețul Mănăstirii Vatoped din Sfântul Munte Athos, cu tinerii studenţi din cadrul ASCOR Iași, care au organizat evenimentul împreună cu Asociația Pemptousia din Grecia. Transmisia s-a realizat pe pagina de facebook a portalului Doxologia.ro şi a fost deschisă cu o binecuvântare rostită de Înaltpreasfințitul Părinte Teofan, Arhiepiscopul Iaşilor şi Mitropolitul Moldovei și Bucovinei. Stareţul vatopedin a vorbit despre viaţa Bisericii azi, iar la final a răspuns la întrebările tinerilor. „Așa cum Hristos cu moartea a călcat pe moarte, așa și noi, cu ajutorul lui Hristos, depășim moartea și trăim Învierea. Și această Înviere este Lumina care a izvorât din Mormântul gol și nou al lui Hristos”, a spus arhimandritul Efrem. 

Agerpres publică rezultatele unui sondaj realizat de Barometrul de opinie Frames & Hygienium, în care se arată că 92% dintre români susţin că au fost afectaţi într-un fel sau altul de perioada petrecută în starea de urgenţă determinată de pandemia de COVID-19 şi cred că cele mai eficiente măsuri antivirus sunt reprezentate de folosirea măştii de protecţie şi a gelurilor dezinfectante. Conform cercetării, din totalul persoanelor intervievate, numai 6% au spus că nu au fost afectate de restricţiile impuse de autorităţi din cauza pandemiei; 47% dintre respondenţi consideră masca cea mai eficientă măsură; 39% dintre români au apelat la produsele dezinfectante; 9% dintre români au considerat drept importantă asigurarea unei igiene corespunzătoare, iar 5% au menţionat că distanţarea socială este cea mai importantă în prevenirea îmbolnăvirilor.

Evenimentul Zilei postează pe site-ul său un rezumat al emisiunii „Dosare de presă”, realizată de Mirel Curea. Invitatul Dan Andronic a povestit şi despre felul în care a ajuns să creadă în Dumnezeu: „Ca om care a fost pasionat de istorie și care am cunoscut deținuți politici, care am citit multă memorialistică pe tema asta, îmi dau seama că, într-un fel sau altul, noi am fost niște răzgâiați ai sorții. (...) Eu tot timpul spun: părinții noștri au trecut în cel puțin printr-un război. Părinții părinților noștri au trecut prin două războaie. (...) Până la urmă, sunt întâmplări care îți arată o altă dimensiune a vieții. Și care te duc într-o zonă a credinței. Așa am ajuns eu în această zonă de comuniune cu credința. Iar, din punct de vedere practic, un prieten de-al nostru comun m-a dus la niște Părinți pe care-i cunoscuse. (...) Și așa am ajuns să mă spovedesc în fiecare lună. Și să mărturisesc credința”.