Revista presei

Un articol de: Tudor Călin Zarojanu - 14 Iulie 2020

Știrile PRO TV semnalează că SUA s-au declarat „dezamăgite” de schimbarea statutului de muzeu al fostei Catedrale „Sfânta Sofia” din Istanbul în cel de moschee. Americanii au cerut autorităţilor turce să garanteze accesul egal pentru toţi vizitatorii, relatează AFP, citată de Agerpres. La rândul său, „Grecia condamnă cu cea mai mare fermitate” decizia instanţei turce, care deschide calea transformării fostei Catedrale „Sfânta Sofia” din Istanbul în moschee, a declarat vineri seara premierul grec Kyriakos Mitsotakis. Această alegere „nu afectează doar relaţiile dintre Grecia şi Turcia, ci şi relaţiile acesteia din urmă cu Uniunea Europeană, UNESCO şi comunitatea mondială în ansamblu”, a adăugat el, într-un comunicat de presă. 

Conform G4 media, și Biserica Ortodoxă Rusă regretă faptul că „îngrijorarea a milioane de creştini nu a fost ascultată” de justiţia turcă, după cum a transmis purtătorul de cuvânt al Bisericii Ruse, Vladimir Legoida. Preşedintele turc Recep Tayyip Erdogan a anunţat vineri deschiderea fostei bazilici „Sfânta Sofia” de la Istanbul rugăciunilor musulmane, după ce un tribunal a anulat statutul de muzeu, deschizând calea către transformarea în moschee. „S-a hotărât ca «Sfânta Sofia» să fie plasată în administrarea Diyanet (Autoritatea pentru culte) şi va fi redeschisă rugăciunilor”, a anunţat Erdogan într-un comunicat publicat pe Twitter.

Obiectiv de Suceava anunță că PS Damaschin Dorneanul și PS Calinic Botoşăneanul au fost desemnați candidați pentru conducerea Arhiepiscopiei Sucevei și Rădăuților. La Reşedinţa Mitropolitană din Iaşi s-a desfăşurat şedinţa de lucru a Sinodului mitropolitan al Mitropoliei Moldovei şi Bucovinei. Ca urmare a mutării la cele veşnice a Arhiepiscopului Pimen, membrii Sinodului au de­semnat prin vot doi candidaţi pentru această responsabilitate. Propunerile au fost înaintate Sfântului Sinod al Bisericii Ortodoxe Române, care va alege în ședința de lucru din data de 21 iulie 2020 pe întâistătătorul acestei eparhii.

Bursa relatează că președintele Braziliei, Jair Bolsonaro, a numit în funcţia de ministru al educaţiei pe pastorul evanghelic Milton Ribeiro, 62 de ani. El este militar în rezervă, fost vice-rector al unei universităţi private din Sao Paulo şi pastor la Biserica Presbiteriană Santos. Când a fost ales, Bolsonaro a promis că „va curăţa şcolile de ideologia de gen” şi de „ideologiile care se opun valorilor familiei”.