Revista presei
Monitorul de Botoșani scrie că, după cinci licitaţii, municipalitatea botoşăneană a reuşit să stabilească un câştigător al contractului de reabilitare a Bisericii „Sfântul Gheorghe”. Contractul de finanţare a fost semnat în februarie 2018, iar fondurile provin din Programul Operaţional Regional 2014-2020. „Promisiunile şi bunele intenţii nu s-au materializat până acum, astfel că Biserica «Sfântul Gheorghe» a rămas cu aceleaşi schele din lemn, montate în anul 2004, şi cu folia din plastic pe acoperiş.” Biserica este monument istoric, ctitorie a Doamnei Elena Rareş, datată în anul 1551.
Europa Liberă menționează că ambasadorul Turciei la Roma, Murat Salim Esenli, le-a repetat jurnaliștilor că „hotărârea de a transforma «Sfânta Sofia» în moschee este o decizie suverană, justificată legal, dar clădirea va rămâne deschisă oricui, atât creștini, cât și musulmani”. La Moscova, Kommersant îl citează pe ministrul de externe turc, Mehmet Çavuşoğlu, care i-a răspuns critic omologului său european Josep Borrell, șeful diplomației UE și fost ministru de externe al Spaniei, care condamnase anunțata transformare în moschee a catedralei din Istanbul: „În Spania sunt moschei care au fost transformate în biserici. Doar n-o să ne apucăm acum să cerem să fie făcute la loc moschei!” Rossiiskaia Gazeta aduce în atenție propunerea Patriarhului Serbiei, Irineu, care consideră că „Sfânta Sofia” ar putea să fie folosită și ca moschee, și ca biserică.
Wall Street anunță că primarul Bucureștiului, Gabriela Firea, propune o rectificare a bugetului Capitalei, în care sunt alocați peste 2,5 milioane de euro pentru 45 de parohii din Capitală. Rectificarea presupune investiții în sisteme video, reamenajări de curți, altare de vară etc. Cei mai mulți bani ar urma să-i primească Biserica Militară din str. Vitan Bârzești, Cancelaria Patriarhală, Parohia Progresul 3, Biserica Militari II și Biserica „Izvorul Tămăduirii” din Colentina.
Știri pe surse semnalează că biserica Parohiei „Sfântul Antonie cel Mare și Sfântul Ioan Casian” din sectorul 4 al Capitalei își va serba al treilea hram, „Sfânta Maria Magdalena”, de-a lungul mai multor zile. Credincioșii se vor putea închina moaștelor Sfintei Mironosițe, dar și icoanei făcătoare de minuni a Maicii Domnului de la Mănăstirea Țigănești, adusă astăzi, la ora 17:00, ce va rămâne aici până miercuri, 22 iulie. La închinare va fi pus și fragmentul din moaștele Sfintei Mironosițe Maria Magdalena, aflat în biserică din 2017.
Tudor Călin Zarojanu