Revista presei
Știripesurse.ro consemnează că Arhiepiscopul Irineu al Alba Iuliei, aflat la Mănăstirea Oaşa de sărbătoarea Sfântului Pantelimon, ocrotitorul aşezământului monastic, a explicat, în predica sa, cum putem urma „drumul spre Împărăţie”: „De multe ori când Îl urmăm pe Hristos suntem ironizați și batjocoriți, suntem marginalizați și socotiți ipocriți. Dar să ne fie clar că drumul spre Împărăție este crucea de fiecare zi, căci nimeni nu s-a suit la cer cu comoditate”. Arhiepiscopul a oficiat Sfânta Liturghie şi l-a hirotonit preot pe diaconul Marius Damian. Mănăstirea Oașa a fost înființată în anul 1990 și a funcționat ca așezământ monastic de maici până în anul 1999. Din anul 2000, printr-o hotărâre a Sfântului Sinod al Bisericii Ortodoxe Române, a fost transformată în vatră monahală de călugări.
Adevărul, Europa Liberă și altele anunță că Grecia a impus obligativitatea purtării măştii de protecţie în spaţiile închise, valabilă atât pe domeniul public, cât şi pe cel privat, atât angajaţilor, cât şi publicului. Este vorba despre magazine, servicii publice, bănci, supermarketuri, frizerii, centre de înfrumuseţare, cabinete medicale, mijloace de transport în comun, taxiuri etc. Nerespectarea măsurii se pedepseşte cu amendă de 150 de euro. Bisericile sunt exceptate de la această măsură, deoarece majoritatea locașurilor de cult respectă măsurile de protecție. Relaxarea măsurilor şi a controalelor a dus la o creştere îngrijorătoare a numărului contaminărilor cu noul coronavirus în Grecia. Potrivit șefului Protecţiei Civile, au fost depistate circa 300 de cazuri de COVID-19 în rândul turiștilor, la un total de un milion de turişti, iar ţările din Balcani se află în fruntea listei.
Fanatik constată că atacurile la adresa bisericilor creștine continuă. De data aceasta este vorba despre localitatea Wierdapark, în Africa de Sud, aproape de capitala Pretoria, unde trei infractori au încercat să comită un jaf armat într-o biserică. Ei l-au lovit pe pastor, i-au luat telefonul şi bijuteriile și se pregăteau să jefuiască enoriașii, dar printre cei aflaţi la slujbă era şi un poliţist, Pieter van der Westhuizen, care avea arma asupra sa. El a tras, ucigând doi dintre agresori, în vreme ce al treilea a reușit să fugă. Polițistul este fratele unui celebru rugbist sud-african, Joost van der Westhuizen, campion mondial în 1995, care a decedat în 2017, la numai 45 de ani, bolnav de scleroză laterală amiotrofică.