Revista presei
Știripesurse.ro comentează pe larg Raportul OSCE despre libertatea de religie sau credință în rândul celor 57 de țări membre, în vreme de pandemie, document care constată că s-au impus restricții severe în Cipru, Danemarca, Germania, România și Turcia; restricții moderate în majoritatea statelor; restricții ușoare în Cehia, Olanda, Polonia și Suedia; restricții foarte ușoare în Bulgaria, Ungaria și Spania. „În loc să restricționeze viața religioasă în acord cu standardele internaționale, statul român (...) a răscolit fiecare gest liturgic (...) și finalmente a emis recomandări în sensul articulării unei noi teologii (...): evitarea linguriței unice la Împărtășanie. Puși față în față, pare că Biserica și statul au făcut schimb de roluri. Biserica s-a comportat cum ar fi trebuit să se comporte statul: a apelat la consultanță externă (Sfântul Sinod s-a consultat cu celelalte Biserici Ortodoxe) în privința administrării Euharistiei, a emis recomandări riguroase și articulate către propriii credincioși, a dat mesaje publice pe cele mai diverse canale pentru protejarea oamenilor etc.”, scrie site-ul.
Bună ziua, Brașov semnalează că icoana Maicii Domnului „Pantanassa”, pictată la Mănăstirea Vatoped de la Muntele Athos, a fost adusă săptămâna trecută la Viscri, în Biserica „Sfânta Treime” şi „Sfântul Efrem cel Nou”. „A fost o mare dorință a credincioşilor noştri, cât şi a familiei Marcela Stănică şi Vasile, care a donat această icoană. Oamenii au aşteptat-o pe Maica Domnului cu flori în mâini”, a spus preotul paroh Gheorghe Răşoiu. Icoana făcătoare de minuni a Maicii Domnului „Pantanassa” a fost zugrăvită în secolul al XVII-lea şi a fost adusă de obştea lui Gheron Iosif Vatopedinul de la Nea Skiti la Mănăstirea Vatoped.
Click! prezintă „noutăți de pe cel mai mare șantier din România - Catedrala Mântuirii Neamului: (...) Lucrările sunt afectate de pandemie, dar (...) cei aproximativ 300 de muncitori lucrează la acoperiș, în interiorul bisericii și în curtea exterioară. Turla pantocrator este gata în proporție de 98% și se lucrează la finisarea și placarea celorlalte turle. (...) În ceea ce priveşte turlele mici, acolo se lucrează la tencuieli. La turlele 1 şi 2 tencuielile pereţilor sunt finalizate. Se lucrează intens la turlele 3 şi 4, dar şi la turla clopotniţă”, a explicat pentru basilica.ro inginerul Vlad Florin Popescu, unul dintre șefii șantierului.