Revista presei

Un articol de: Tudor Călin Zarojanu - 06 August 2020

Playtech scrie că Daniel Buzdugan le-a mulțumit, recent, prietenilor virtuali că i-au urmat sfatul și s-au dus în număr mare la Sfânta Liturghie de la Biserica Podu Văleni, Prahova: „Vă mulțumesc din inimă tuturor celor care ați răspuns la rugămintea mea de ieri de a veni astăzi la Sfânta Liturghie la Biserica Podu Văleni, Prahova (40 km de București)! (...) A fost o mare bucurie să vezi cum renaște un loc pustiu, un loc păstorit aproape 5 ani de unul dintre marii duhovnici ai României, părintele Constantin Galeriu. Drum bun spre casă, poftă bună și să aveți o duminică binecuvântată! Amin!”

Știripesurse.ro relatează că IPS Părinte Calinic, care a oficiat duminică Sfânta Liturghie la Mănăstirea „Sfântul Ioan cel Nou de la Suceava~, a vorbit în omilia sa despre minunile lui Dumnezeu: „Minunile sunt fapte neobișnuite, considerate a fi mai presus de puterea noastră de înțelegere, prin care ni se descoperă lucrarea Sfintei Treimi în lume. Lumea a început printr-o minune, fiind creată de și prin Cuvântul lui Dumnezeu, Cel care a zidit-o, este susținută tot printr-o minune, Duhul lui Dumnezeu fiind Cel care o ține în viață, și va sfârși tot printr-o minune, urmată de Judecata lui Dumnezeu în ziua cea de apoi”. Ierarhul a adăugat că „înmulțirea pâinilor simbolizează, fără îndoială, binefacerile pe care Hristos Domnul le răspândește continuu asupra lumii prin Sfânta Sa Biserică și prin slujbele acesteia: prin Sfânta Liturghie, prin Sfintele Taine și prin Sfintele Ierurgii”.

Același site semnalează că, recent, la Mănăstirea Studenica din Serbia, a fost descoperită o predică a Sfântului Nicolae Velimirovici. Documentul datează din 1938, este dactilografiat şi cuprinde notiţe ale sfântului. Ierarhul a lăsat spaţii goale pentru a fi completat de mână numele mănăstirii unde urma să fie citită predica, numele sfântului sărbătorit în ziua respectivă şi anul redactării. Omilia a fost scrisă la Mănăstirea Žiča, reşedinţa episcopală a Sfântului Nicolae. Documentul este semnat şi sigilat de marele ierarh, care a precizat: „După citire să rămână în arhiva mănăstirii”. În omilie, Sfântul Nicolae subliniază că Dumnezeu oferă întotdeauna ajutor oamenilor şi îndeamnă să avem toată nădejdea la Tatăl ceresc.