Revista presei
Descoperă anunță că un artefact creștin unic, vechi de 1.400 de ani, a fost descoperit într-un vechi fort roman. Arheologii au găsit în situl arheologic din Vindolanda, vechi fort militar roman și așezare pe Zidul lui Hadrian din Northumberland, în nordul Angliei, fragmentele unei cupe creștine (potir), gravate cu simboluri ale iconografiei creștine timpurii. Circa 14 fragmente din vasul antic erau printre rămășițele unei biserici creștine din secolul al VI-lea. „Este o descoperire cu adevărat interesantă dintr-o perioadă puțin înțeleasă din istoria Marii Britanii”, a spus dr. David Petts, cercetător în cadrul Departamentului de Arheologie de la Universitatea Durham. „Legăturile sale cu Biserica creștină timpurie sunt incredibil de importante și acest vas curios este unic într-un context britanic”, a adăugat cercetătorul, potrivit Sci-News. El este convins că studierea acestor fragmente va oferi informații importante despre răspândirea creștinismului timpuriu.
Forbes prezintă Altarul ortodox care a supraviețuit miraculos recentei explozii devastatoare din Beirut. Biserica ortodoxă greacă „St. Dimitrios” din Achrafieh se află la mai puțin de 1 kilometru distanță de locul în care a avut loc deflagrația și totuși Altarul a rămas aproape neatins. Părintele Youil Nassif a povestit cum a plecat din biserică, împreună cu copiii lui, cu 12 minute înainte de explozie. Când a venit să verifice starea ei, dacă a fost distrusă, a rămas surprins. Spațiul Altarului sacru era aproape neschimbat, nici măcar candela nu se stinsese.
Știri diaspora are o veste bună pentru românii din Italia: la Roma a fost înființată o nouă parohie românească. Preasfințitul Părinte Atanasie de Bogdania, Arhiereu-vicar al Episcopiei Italiei, a slujit sâmbătă în spațiul liturgic organizat de comunitatea românească din zona Roma-Trullo. Momentul a reprezentat inaugurarea noii parohii, care este închinată Sfântului Ierarh Martin Mărturisitorul, Episcopul Romei. Noua parohie, situată în sud-vestul Romei, a fost încredințată preotului Andrei Aslan, cel care a identificat spațiul de slujire din Via di Monte Cucco nr. 127. PS Atanasie de Bogdania le-a spus celor prezenți: „O nouă parohie este o nouă comunitate a aceleiași corăbii - Biserica - prin care toți credincioșii ei caută mântuirea”.