Revista presei
Radio Reșița semnalează faptul că Preasfințitul Părinte Lucian, Episcopul Caransebeșului, a împlinit 50 de ani, „o vârstă rotundă în care iubirea pentru Dumnezeu şi pentru enoriaşi se împletește frumos sub lumina credinţei, nădejdii şi a dragostei”, prezentându-i întreaga biografie. „În septembrie 2000, la propunerea Mitropolitului Nicolae Corneanu, a fost ales Episcop-vicar al Arhiepiscopiei Timișoarei cu titlul «Lugojeanul», iar în octombrie 2000 a fost hirotonit întru arhiereu, la Catedrala Mitropolitană din Timișoara. Odată cu vacantarea scaunului episcopal de la Caransebeș prin numirea în funcția de Arhiepiscop al Sibiului și Mitropolit al Ardealului a Preasfințitului Laurențiu Streza, în 8 februarie 2006 a fost ales Episcop al Caransebeșului, iar în 26 februarie a fost instalat ca Episcop al Caransebeșului în Catedrala episcopală «Sfântul Mare Mucenic Gheorghe» din Caransebeș”. Echipa Radio România Reşiţa „transmite PS Lucian un sincer La mulţi ani!”.
Știri pe surse anunță că, la inițiativa Preasfințitului Părinte Iustin, Sectorul social-filantropic și misionar al Episcopiei Maramureșului şi Sătmarului organizează, în perioada 9-10 octombrie, programul de informare pentru preoți „Biserica în fața fenomenului dependențelor de tehnologie digitală, alcool și droguri”. Evenimentul va avea loc la Mănăstirea „Sf. Ana” de la Rohia, în județul Maramureș. Sesiunea de informare va fi susținută de psihologul Adela Bontoș, care a declarat: „Biserica s-a implicat dintotdeauna în problemele cu care oamenii s-au confruntat de-a lungul timpului. Şi de această dată, Biserica, prin ierarhii săi, prin preoţi, se adaptează să facă faţă fenomenului dependenţelor de substanţe şi tehnologie digitală”.
Evenimentul zilei publică un interviu cu părintele Ilarion de la Mănăstirea Crucea, din județul Constanța, cu introducerea: „Fără menajamente și întru adevărul învăţăturii Sfinţilor Părinţi, cuvântul părintelui Ilarion ne îndeamnă la luciditate și mărturisire”. La întrebarea „Prin ce ar trebui să se caracterizeze viața unui creștin liber?”, părintele răspunde: „Ar trebui să plecăm de la definiția corectă a libertății: liber este omul despătimit, omul în care trăiește Hristos. Numai Hristos ne face liberi cu adevărat! Libertatea este darul cel mai de preț pe care l-a primit omul - și condiția absolută pentru mântuire. Nu te poți mântui fiind robit de păcat. Sigur că nu e un lucru ușor. Despătimirea este un proces îndelungat, durează toată viața, dar este o condiție pentru veșnicie de la care nu putem să abdicăm”.