Revista presei

Un articol de: Tudor Călin Zarojanu - 28 Septembrie 2020

News Bucovina scrie că, în perioada 26 septem­brie - 1 octombrie, icoana Maicii Domnului făcătoare de minuni este depusă în biserica Parohiei Straja II. „Vă invităm la evenimentele prilejuite de hramul ­Paraclisului Parohiei «Acoperământul Maicii Domnului». Bucuria sărbătorii va avea în centru cinstirea icoanei Maicii Domnului făcătoare de minuni, adusă de la Mănăstirea Neamţ, cu binecuvântarea IPS Părinte Teofan, Mitropolitul Moldovei şi Bucovinei, şi a IPS Părinte Calinic, Arhiepiscopul Sucevei şi Rădăuţilor”, a anunțat părintele paroh Constantin Oprea. Vor avea loc slujbe în zilele de 26, 27, 28, 29, 30 septembrie şi 1 octombrie 2020, cu respectarea normelor sanitare.

Info Prut anunță că lucrările începute la Biserica „Sfântul Cuvios Vasile de la Poiana Mărului” din Orhei și la Centrul Social Filantropia continuă, iar părintele paroh Sergiu Aga apelează la ajutorul financiar al credincioșilor pentru a termina la timp centrul social. Parohia a achitat deja proiectul pentru o centrală termică pe gaz, iar acum trebuie să construiască spațiul pentru aceasta și să tragă conducta de gaz. „Doar după aceea vom avea căldură la iarnă în biserică și la Centrul Filantropia, unde, cu ajutorul Asociației Fortotschka din Germania, finisând demisolul, vom putea găzdui oamenii străzii din regiunea Orhei”, precizează părintele.

Romanian Global News relatează că la Parohia ortodoxă română „Sfântul Grigorie Teologul” din Schiedam s-a lansat al doilea volum al cărţii „Povestiri despre bunici”, proiect al Asociaţiei Femeilor Ortodoxe Române „Doamna Maria Brâncoveanu”. Lansarea a marcat Ziua bunicilor, instituitӑ în parohie din 2017, în preajma datei în care în Biserica Ortodoxӑ sunt cinstiţi Sfinții Ioachim şi Ana, bunicii după trup ai Domnului Iisus Hristos. „Cel de-al doilea volum cuprinde 26 de povestiri în care dorului şi dragostei de bunici li se adaugă respectul şi recunoştinţa, fiind, dincolo de o înşiruire de rememorări personale, o adevărată reconstituire istorică, socială şi etnografică a ultimilor 100 de ani din istoria ţării noastre”, scrie publicația.

Libertatea scrie că Mitropolia Moldovei și Bucovinei - Arhiepiscopia Iașilor a luat decizia de a organiza și anul acesta, de hramul Sfintei Parascheva, în 14 octombrie, pelerinajul la moaștele sfintei, aflate în Catedrala Mitropolitană din Iași, dar restricțiile sanitare vor fi severe, iar pelerinajul va dura din 8 până în 15 octombrie. Totodată, au fost anulate aducerea moaștelor altui sfânt și procesiunea „Calea Sfinților”.