Revista presei

Un articol de: Tudor Călin Zarojanu - 06 Octombrie 2020

Știri pe surse și Ziua News îl citează pe Preafericitul Părinte Patriarh Daniel, care, în ajunul Zilei internaționale a persoanelor vârstnice, a spus: „Este foarte necesară multiplicarea instituțiilor de îngrijiri paliative, nu numai în mediul urban, ci și în mediul rural. Noi avem aici, în București, un centru de îngrijiri paliative foarte modern, dar e prea puțin. Există unul la Cluj, mai există încercări pe ici, pe colo, dar trebuie fiecare eparhie să aibă cel puțin un centru de îngrijiri paliative”. Subiectul a fost abordat în cadrul momentului aniversar prilejuit de împlinirea a 13 ani de patriarhat, când, pe lângă urările adresate, ministrul fondurilor europene, Marcel Boloș, i-a vorbit Părintelui Patriarh despre „Programul Operațional de Incluziune și Demnitate Socială”, care va fi implementat în 2021-2027 pe baza unor fonduri de 3,5 miliarde de euro, fiind dedicat persoanelor fără posibilități materiale, celor cu dizabilități și vârstnicilor.

Tot Știri pe surse anunță că părintele Ioan Nemțanu de la Parohia Țolici, comuna Petricani, judeţul Neamț, a construit o clădire destinată activităților cu copiii și tinerii din sat, pentru că aceștia au nevoie să învețe să viseze, adică să aibă încredere în ei înșiși, să-și dorească mai mult și să creadă că pot mai mult. Preotul a urmat numeroase cursuri, între care și de antreprenoriat, a fost contabil și agent de vânzări, „până când și-a dat seama că Dumnezeu îi vorbește prin minunile din viața lui”. „M-a trimis Dumnezeu, prin ierarhul meu, în satul Țolici pentru a ține aprinsă candela credinței”, a scris parohul pe contul său de Facebook. Aproximativ 20% din familiile din Țolici aparțin de Biserica Ortodoxă. În aceste familii s-au născut o treime din copiii satului, iar părinții muncesc cu ziua și o duc foarte greu. De aceea, părintele Ioan Nemțanu și prezbitera Ioana Lăcrămioara și-au asumat rolul de a doua familie pentru aproximativ treizeci dintre acești copii.

România TV și altele consemnează că Andrei Caramitru a fost amendat cu 5.000 de lei pentru un mesaj publicat pe Facebook prin care critica în termeni duri Biserica Ortodoxă Română şi religia ortodoxă. Consiliul Național pentru Combaterea Discriminării a stabilit că mesajul publicat pe Facebook de către acesta reprezintă faptă de discriminare şi încalcă dreptul la demnitate conform art. 2, alin. (1) şi art. 15 din OG 137/2000, republicată.