Revista presei

Un articol de: Tudor Călin Zarojanu - 19 Noiembrie 2020

În Anul comemorativ al filantropilor ortodocși români, Mitropolia Ardealului a lansat campania „10 mari filantropi”, prezentată pe site-ul dedicat www.marifilantropi.ro, la care sunt invitați să participe toți cei care prețuiesc actele de filantropie și vor să onoreze memoria celor care le-au făcut. Votul poate fi trimis pe adresa de mail sectorulculturalma@yahoo.com sau prin WhatsApp la numărul 0757.153.129, până în data de 5 decembrie. 

Monitorul de Suceava relatează că PS Părinte Damaschin Dorneanul, Episcop-vicar al Arhiepiscopiei Sucevei şi Rădăuţilor, a săvârşit duminica trecută Sfânta Liturghie la biserica cu hramul „Sfinţii Arhangheli Mihail şi Gavriil” din Gura Humorului, construită în 1876-1885 şi sfinţită în 1885 de către Mitropolitul Bucovinei Silvestru Morari. La final, ierarhul a dat citire Pastoralei Sfântului Sinod la prima duminică din Postul Nașterii Domnului și a vorbit despre tragedia de la spitalul din Piatra Neamț.

Adevărul de Târgoviște scrie despre istoria inelelor sigilare medievale descoperite la Biserica „Sfânta Vineri” din acest oraș. CJ Dâmboviţa, prin Complexul Naţional Muzeal „Curtea Domnească”-Târgovişte, continuă seria de expuneri a obiectelor descoperite în timpul cercetărilor arheologice din anii 1967, 1968 şi 2018. Inelele, deţinute de elitele sociale şi politice, erau reprezentative pentru rangul şi funcţia avute la reşedinţa domnească. Motivele heraldice sunt diverse: arme, aştri, cruci, semne grafice, animale, plante etc.

Bună ziua, Brașov descrie cum va fi viaţa în carantină până în ziua de Sfântul Andrei în Sâmbăta de Sus, după ce incidenţa infectărilor cu noul coronavirus a ajuns la 12,65 de cazuri la 1.000 de locuitori: sunt interzise mesele de grup, slujbele religioase se săvârșesc doar în exteriorul clădirilor, dar credincioşii pot intra în biserică pentru „rugăciune individuală”, s-au stabilit reguli stricte privind intrarea și ieșirea din comună.

Site-ul Noi.md semnalează că, în Europa, credincioșii cer să se permită slujbele bisericești. În orașe din Franța, catolicii au protestat față de politica de ­lockdown, susținând că autorită­țile pot formula cerințe privind distanța socială și numărul maxim de creștini prezenți, dar deciziile de a desfășura sau de a anula slujba trebuie să aparțină Bisericii. „Nu cerem nimic mai mult decât să mergem la cumpărături sâmbăta, iar duminica la Liturghie”; „Îmi lipsește biserica. Ea este o parte din fiecare dintre noi, este sufletul” - declară cre­dincioșii.