Revista presei

Un articol de: Tudor Călin Zarojanu - 17 Decembrie 2020

Știri pe surse semnalează că Mitropolia Banatului a organizat on-line Simpozionul internațional „3C: Comunicare, Consiliere, Comuniune”, cu tema „Familia, biserica de acasă”, în colaborare cu Facultatea de Litere, Istorie și Teologie a Universității de Vest din Timișoara: „Biserica Ortodoxă învață că familia este instituită de Dumnezeu ca icoană a Sfintei Treimi. Omul se desăvârșește în comuniunea de iubire cu aproapele său (Fac. 2, 23; Efes. 5, 32) și cu Dumnezeul Treimic. Comuniunea cu Dumnezeu consolidează comuniunea cu aproapele, iar comuniunea cu aproapele ni-L dezvăluie pe Dumnezeu. În 2018, după Referendumul pentru căsătorie, Mitropolitul Banatului numea familia creștină «un proiect de țară» și afirma: «Ca oameni ai Bisericii, clerici și credincioși deopotrivă, avem obligația de a susține familia creată de Dumnezeu și binecuvântată de Domnul nostru Iisus Hristos»”.

Tot Știri pe surse scrie că președintele Academiei Române, Ioan-Aurel Pop, a făcut o amplă radiografie a actualei societăți, în care remarcă faptul că „unii dintre criticii credinței și ai Bisericii ar vrea nu numai să facă lumea de azi «progresistă» și să ne cioplească pe toți după chipul și asemănarea lor, dar fac eforturi să schimbe și istoria care nu le convine. Or, aceasta seamănă a dictatură, a intoleranță, a discriminare”. Ioan-Aurel Pop scrie, într-un text trimis Centrului de Presă BASILICA al Patriarhiei Române, și despre cei care vor schimbarea Imnului Național pentru că îi deranjează versul „preoți cu crucea-n frunte”, dar și despre cei care atacă în mod constant Biserica și credincioșii. „Este absurd să condamnăm regimul comunist, dar să aplicăm în continuare, unii dintre noi, metodele sale discriminatorii și exclusiviste. (...) Eu am asociat credința (și Biserica noastră) cu națiunea și cu Țara Românească din rațiuni mai ales istorice.”

Adevărul, DC News, Capital și altele anunță că, în conformitate cu Barometrul vieţii religioase din România, prima cercetare sociologică amplă de acest fel din ţara noastră, peste 90% dintre români cred în Dumnezeu. Doar 4% spun că nu cred în Dumnezeu, în timp ce restul susțin că nu se poate răspunde uşor la o astfel de întrebare. Studiul a fost realizat de Centrul de Cercetări Sociologice LARICS, în parteneriat cu Secretariatul de Stat pentru Culte şi Institutul de Ştiinte Politice şi Relaţii Internaţionale al Academiei Române.