Revista presei
Timp online relatează că în a doua zi de Crăciun, sâmbătă, 26 decembrie, Înaltpreasfinţitul Andrei, Arhiepiscopul Vadului, Feleacului şi Clujului şi Mitropolitul Clujului, Maramureşului şi Sălajului, a oficiat Sfânta Liturghie la Biserica „Intrarea Maicii Domnului în biserică” din Bistrița. În semn de prețuire și apreciere pentru implicarea activă în viața bisericii, Mitropolitul Andrei a acordat prim-epitropului parohiei, Ioan Runcan, Ordinul „Mihai Vodă” pentru mireni. Răspunsurile liturgice au fost date de cântăreții parohiei, iar interpretul de muzică populară Alexandru Pugna a cântat mai multe colinde.
Ziare.com publică un dialog cu părintele Vasile Ioana, care slujește la Biserica „Sfântul Nicolae”-Dintr-o Zi din București, „foarte cunoscut prin prezența sa pe Facebook, unde are o comunitate semnificativă, de aproape 450.000 de oameni care s-au adunat virtual în jurul său pentru că, după cum spune chiar dânsul, «vorbește pe limba lor»”. Părintele consideră că, în acest an plin de încercări, total atipic, oamenii au învățat smerenia, tocmai pentru că omenirea a fost luată pe nepregătite: „Chiar dacă oamenii ar trebui să dobândească această virtute în condiții de normalitate, iată că o dobândim în condiții speciale, atunci când avem un accident, când ne îmbolnăvim sau când vine un eveniment social pentru care nu suntem pregătiți. Atunci începem să realizăm că nu suntem stăpânii lumii, că nu trăim 1.000 de ani, că suntem muritori, ca niște păpădii, că suntem neputincioși și că fără ajutorul lui Dumnezeu nu putem face nimic”.
Alba24 amintește că în 27 decembrie, a treia zi de Crăciun, creștinii ortodocși și greco-catolici îl sărbătoresc pe Sfântul Ștefan, primul martir ucis pentru mărturisirea credinței în Iisus Hristos. El trăia în provinciile elene, fiind înrudit cu Apostolul Pavel şi unul dintre primii şapte diaconi rânduiţi de apostoli pentru a sluji Biserica din Ierusalim, ca arhidiacon. „Întrucât, în Biserica primară, rolul diaconului era unul mult mai important decât în zilele noastre, Sfântul Ştefan a intrat rapid în atenţia fariseilor, care erau nemulţumiţi de faptul că el predica public învăţăturile lui Iisus din Nazaret. La scurtă vreme după începerea misiunii sale de diacon, el a fost adus în faţa Sinedriului, a fost acuzat de blasfemie contra lui Moise şi a lui Dumnezeu şi condamnat la moarte prin lapidare”. A fost dus în afara oraşului şi ucis cu pietre.