Revista presei

Un articol de: Tudor Călin Zarojanu - 26 Ianuarie 2021

Ziua de Vest anunță că în cadrul Arhiepiscopiei Timișoarei, la Adunarea eparhială desfășu­rată sub președinția Înaltprea­sfinţitului Părinte Ioan, Mitropo­litul Banatului, s-au analizat acti­vitățile filantropice desfășu­rate de Centrul eparhial prin toate secțiile sale, oficiile protopo­pești, parohii, mănăstiri, asociații și fundații bise­ricești. În ciuda pandemiei, a fost continuată întrajutorarea, pornită dinspre Centrul eparhial, parohii, mănăstiri, fundații și asociații biseri­cești către spitale, școli, grădinițe, așeză­minte pentru vârstnici, familii cu mulți copii. Toate activi­tă­țile ­filan­tropice au însumat aproximativ 900.000 de euro.

Ziarul Argeșul, ca întreaga presă de altfel, a marcat Ziua Unirii Principatelor Române, scriind: „Unirea românilor s-a bazat pe o puternică apropiere culturală şi economică a provinciilor româneşti, pe identitate de limbă, cunoscând o primă etapă decisivă, care s-a dovedit a fi ireversibilă, prin alegerea colonelului moldovean Alexandru Ioan Cuza ca domnitor al celor două ţări româneşti, la 5 ianuarie 1859 în Moldova şi la 24 ianuarie 1859 în Ţara Românească. Actul acesta istoric l-a determinat pe Mihai Eminescu să spună că «viitor de aur ţara noastră are»”.

Știri pe surse consemnează că Biblioteca Sfântului Sinod a inaugurat expoziția „Tudor Vladimirescu - un credincios martir pentru dreptate”, marcând două secole de la Revoluția din 1821. Preasfinţitul Părinte Varlaam Ploieș­teanul a amintit rolul Bisericii în lup­ta pentru dreptate socială. „Deși mișcarea lui re­voluționară a fost înfrântă de forțele militare otomane, acest eveniment a tăiat istoria modernă a României în două, punând capăt domniilor fanariote în ambele principate, Moldova și Țara Românească”, a precizat Episcopul-vicar patriarhal, delegatul Părintelui Patriarh Daniel la manifestare.

Același site relatează că unul dintre diaconii Catedralei Patriarhale, Adrian Stolnicu, a fost hirotonit preot sâmbătă la Mănăstirea Radu Vodă. Slujba a fost oficiată de Preasfinţitul Părinte Timotei Prahoveanul, Episcop-vicar al Arhiepiscopiei Bucureştilor, care a evidenţiat activitatea misionară desfăşurată de părintele Adrian prin intermediul muzicii psaltice: „Este foarte cunoscut între slujitorii Bisericii şi datorită îndelungatei lui osteneli de la Catedrala Patriarhală, unde vreme de 13 ani a fost cântăreţ, psalt, protopsalt şi, aproape şapte ani, diacon. În mod deosebit doresc să subliniez dragostea unor tineri slujitori ai Bisericii faţă de muzică, între aceştia încadrându-se şi părintele Adrian”.