Revista presei

Un articol de: Tudor Călin Zarojanu - 27 Ianuarie 2021

Romanian Global News semnalează că Preafericitul Părinte Patriarh Daniel a adresat un mesaj cu prilejul împlinirii a 162 de ani de la Unirea Principatelor Române, intitulat „Patriarhia Română binecuvântează şi susţine comuniunea românilor de pretutindeni”, mesaj în care abordează trei teme principale. Publicaţia prezintă integral textul acestuia.

Știri pe surse relatează că, în fiecare an, la data de 25 ianuarie, când Biserica Ortodoxă îl cinsteşte pe Sfântul Grigorie Teologul, parohia din municipiul Galați, care-l are ca ocrotitor, îşi sărbătoreşte hramul. În această zi, Înaltpreasfinţitul Părinte Casian, Arhiepiscopul Dunării de Jos, împreună cu un sobor de preoţi şi diaconi, a oficiat Sfânta Liturghie în noul locaş de cult al parohiei, la slujbă participând mulţi credincioşi, inclusiv copii. Evenimentele prilejuite de hramul parohiei s-au încheiat cu oferirea mesei de prânz pentru cei 28 de copii din cadrul Centrului de plasament „Ion Creangă” din municipiul Galaţi. Parohia „Sfântul Grigorie Teologul” a fost înfiinţată în anul 2002, în prima zi a lunii noiembrie, la iniţiativa Arhiepiscopului Dunării de Jos, prin desprinderea de Parohia „Sfântul Vasile cel Mare”. La data de 10 octombrie 2003, ierarhul a aşezat piatra de temelie şi a sfinţit locul viitoarei biserici închinate Sfântului Grigorie. În prezent, locaşul de cult este pregătit pentru pictură.

Ziua de Constanța scrie despre atribuirea, de către Compania Națională de Investiții, a contractului de asistență tehnică pentru restaurarea, consolidarea și punerea în valoare a bisericii de lemn „Adormirea Maicii Domului” a Mănăstirii „Sfânta Maria” din Techirghiol, județul Constanța, care face parte din ansamblul mănăstirii ca monument istoric individual. A fost construită de maramureşenii din satul Maioreşti, în anul 1750, strămutată de regele Carol al II-lea la stâna „Sfânta Ana” din Bucegi, iar în 1951, Patriarhul Justinian a reamplasat-o în incinta Casei de odihnă a Patriarhiei din Techirghiol. „Construit din lemn şi împodobit cu pictură naivă, în tempera pe lemn, locașul de cult îşi păstrează aura străveche, deşi pictura a fost retuşată de trei ori. Unele lucrări din interiorul bisericii sunt unicat, cum ar fi: «Sfântul Hristofor cu cap de câine», «Adam şi Eva cu şarpele» şi «Patimile Mântuitorului»”, precizează ziarul.