Revista presei

Un articol de: Tudor Călin Zarojanu - 02 Feb 2021

Puterea publică mesajul transmis de Patriarhia Română după incendiul care a avut loc la Institutul „Matei Balș” din București. „În aceste momente pline de suferință și tulburare pentru familiile îndoliate, dar și pentru noi toți, care traversăm încă o perioadă critică marcată de pandemie, ne rugăm lui Dumnezeu pentru odihna sufletelor celor decedați și pentru însănătoșirea grabnică a celor răniţi”, se spune în mesaj.

Timp Online semnalează că duminică, 31 ianuarie, Înaltpreasfinţitul Părinte Andrei, Arhiepiscopul Vadului, Feleacului și Clujului și Mitropolitul Clujului, Maramureșului și Sălajului, a oficiat Sfânta Liturghie la Biserica „Sfinții Trei Ierarhi” din Bistrița. La finalul slujbei, ierarhul a săvârșit Parastasul pentru Mitropolitul Bartolomeu Anania, de la a cărui trecere la cele veșnice s-au împlinit 10 ani. Biserica „Sfinții Trei Ierarhi” a fost primul edificiu al cultului ortodox ridicat în oraș, în anii 1927-1938, iar primul său slujitor a fost Grigore Pletosu, profesorul de română al poetului George Coșbuc, al Mitropolitului Nicolae Bălan și al Patriarhului Miron Cristea. 

Evenimentul zilei consemnează că Înaltpreasfinţitul Părinte Teodosie, Arhiepiscopul Tomisului, a devenit membru în Asociația Militarilor Veterani și Veteranilor cu Dizabilități. O delegație a asociaţiei, sucursala Mangalia, a vizitat Arhiepiscopia Tomisului în ziua Sfinților Trei Ierarhi. Înaltpreasfinţitul Părinte Arhiepiscop Teodosie a oficiat, în noiembrie 2019, ceremonia religioasă de sfințire și dezvelire a monumentului pe care stau tipărite numele celor 30 de militari eroi căzuți în teatrele de operații din zilele noastre. Asociația încearcă să finalizeze un proiect unic în România: primul Centru de Recuperare, Refacere şi Reabilitare al Veteranilor şi Veteranilor cu Dizabilități. Inițiativa a prins viață lângă Mănăstirea Dealu, de lângă Târgoviște.

Știri pe surse relatează că, la Biserica „Sfinţii Trei Ierarhi” din cartierul gălăţean Mazepa II, Sfânta Liturghie din ziua hramului a fost oficiată de Înaltprea­sfinţitul Părinte Casian, Arhiepiscopul Dunării de Jos. La slujbă au participat elevi şi tineri voluntari implicaţi în activităţile educaţional-catehetice şi social-misionare ale parohiei, precum și preotul din Parohia Titcov, Insula Mare a Brăilei, care a primit ajutoare pentru 30 de elevi nevoiaşi din insulă. În cadrul programului parohial „O şansă pentru tinerii noştri!“, Înaltprea­sfinţitul Arhiepiscop Casian a oferit daruri pentru 10 elevi cu rezultate remarcabile la învăţătură, dar și celorlalți copii prezenţi.