Revista presei

Un articol de: Tudor Călin Zarojanu - 10 Feb 2021

Gazeta de Nord-Vest propune drept destinații de weekend mă­năstirile din Maramureș, „lăcașuri unde îți poți găsi liniștea trupească și sufletească”. „Mănăstirile din Ma­ramureș demonstrează un mare nivel de maturitate artistică și meș­te­șugărească: sunt înguste, înalte, construite din bușteni având turnuri caracteristice cu unul sau două acoperișuri din șindrilă. Pereții mă­năstirilor și bisericilor sunt în gene­ral construiți din bușteni de stejar, așezați orizontal. Sunt expresii excepționale ale moștenirii culturale ale acestei minunate arii muntoase din nordul României și, din acest motiv, 8 dintre mănăstiri și biserici au fost incluse în Patrimoniul Mondial al UNESCO, în anul 1999”. Sunt prezentate Mănăstirea Bârsana, Mănăstirea Săpânța-Peri și biserica de lemn din Budești-Josani. 

Alba 24 amintește că Moșii de iarnă reprezintă una dintre cele mai importante sărbători din calendarul creștin ortodox. „Anul acesta, Moșii de iarnă se prăznuiesc la începutul lunii martie, mai exact la 6 martie. (...) Pentru pomenirea morților la biserică, enoriașii duc colivă, colac sau turtă, o sticlă cu vin și pomelnicul în care sunt trecute numele persoanelor care nu mai viețuiesc pe Pământ”. De asemenea, în aceas­tă zi, se aprind lumânări la mormin­tele celor decedați. Moșii de iarnă marchează începutul celor șapte Sâmbete ale Morților, care se încheie înainte de Săptămâna Mare a Paș­telui.

Mediafax și Știri pe surse anunță că biserica din localitatea botoșăneană Tudor Vladimirescu, distrusă duminica trecută de un incendiu, va fi reconstruită cu ajutorul donaţiilor şi fondurilor Arhie­piscopei Iașilor, care a început deja forma­litățile pentru realizarea proiectului de arhitectură. „În noaptea de sâm­bătă spre duminică (6 spre 7 februarie 2021) a izbucnit un incediu care a distrus cea mai mare parte din biserica ortodoxă a localității Tudor Vladimirescu (comuna Albești, județul Botoșani). Pentru construirea unei noi biserici, tot cu hramul Sfinților Arhangheli Mihail și Gavriil, Centrul eparhial al Arhiepiscopiei Iașilor a demarat deja etapele necesare realizării proiectului de arhitectură. Pe această cale facem un apel de suflet, solicitând ajutorul tuturor celor care doresc să fie ctitori sau bine­făcători ai noului lăcaș de cult ce se va ridica în această localitate”, a anunțat Biroul de presă al Arhie­piscopiei Iașilor.