Revista presei

Un articol de: Tudor Călin Zarojanu - 15 Feb 2021

Știri pe surse relatează că la Mănăstirea „Sfânta Treime”-Buciu­meni din judeţul Galaţi, sub pre­şe­dinţia Înaltpreasfinţitului Părinte Casian, Arhiepiscopul Dunării de Jos, a avut loc Sinaxa monahală a stareţilor, stareţelor, duhovnicilor şi economilor din mănăstirile aflate în cuprinsul arhiepiscopiei. Întru­nirea a debutat cu oficierea Sfintei Liturghii de către un sobor de ie­ro­monahi, în prezența ierarhului, care după slujbă a ţinut cuvânt de învăţătură despre vocația şi misiu­nea pe care monahul o are în mă­năs­tire şi în slujirea semenilor, evi­den­ţiind sprijinul acordat în pandemie de mănăstirile eparhiei prin confecţionarea unui număr mare de măşti de protecţie şi oferirea de ali­mente şi produse de igienă centrelor de carantină şi persoanelor nevoiaşe. La final, Înaltpreasfinţitul Părinte Arhiepiscop Casian a binecuvântat noul cabinet medical şi trapeza „Sfân­tul Mucenic Trifon”, construită în ultima perioa­dă de timp.

Tot Știri pe surse consemnează că atitudinea promptă a Bisericii Ortodoxe Române faţă de panourile antiortodoxe dintr-un mall bucu­reș­tean a condus la înlăturarea acestora. Patriarhia Română a luat ati­tu­dine împotriva acestor panouri expuse într-un așa-numit „Muzeu al Kitsch-ului”. După ce purtătorul de cuvânt al Patriarhiei Române, Vasile Bănescu, a condamnat batjocorirea preoților ortodocși și a simbo­lurilor creștine în general, conduce­rea mall-ului a decis să înlăture panourile.

Agerpres a publicat un documentar dedicat împlinirii a 5 ani de când Papa Francisc şi Patriarhul Kirill al Moscovei şi al întregii Rusii s-au întâlnit, în ziua de 12 februarie 2016, la Havana. Papa Francisc a făcut atunci o escală înainte de a merge în Mexic pentru o călătorie apostolică, iar Patriarhul Kirill se afla în vizită oficială. Întâlnirea, pre­gătită cu mult timp înainte, s-a în­cheiat cu semnarea unei declaraţii comune, care, la primul său punct, exprimă recunoştinţa faţă de Dumnezeu a celor doi lideri creştini pentru această întâlnire, prima din isto­rie. Principalele subiecte ale declara­ţiei comune, semnate de Papa Francisc şi de Patriarhul Kirill al Bisericii Ortodoxe Ruse la finalul întâlnirii, fac referire, între altele, la excluderea prozelitismului, persecuţia creştini­lor, libertatea religioasă, inegalităţi şi migranţi, familia şi căsătoria, avor­tul şi eutanasia.