Revista presei

Un articol de: Tudor Călin Zarojanu - 19 Feb 2021

Știri pe surse semnalează că Parohia „Izvorul Tămăduirii” din satul Fundu Tutovei, județul Bacău, organizează, în cadrul proiectului „Biserica - familia românilor de pretutindeni”, o serie de cateheze. Înainte sau după slujbă, zeci de copii de vârstă școlară participă la ateliere de creație și de consolidare a abilităților de viață: comunicarea, lucrul în echipă, vorbitul în public. Părintele paroh Bogdan Antohi organizează ateliere în diverse ­domenii, chiar și unul de gătit pentru vârstnicii satului. Cel mai căutat este atelierul de fotografie: „Au surprins momente din natură, din familie, de la săniuș. Am și descoperit câteva talente. Ariana, elevă în clasa a IX-a, este coordonatoarea atelierului. Eu doar le-am dat câteva elemente referitoare la tehnică și încadrare”, a spus pr. Bogdan Antohi.

Adevărul scrie că bolniţa Mănăstirii Hurezi era loc de vindecare prin credinţă şi medicină în urmă cu peste trei secole. „În Evul Mediu, bolniţa mănăsti­rească era un loc destinat îngrijirii celor suferinzi, spital, infirmerie şi azil pentru bătrânii şi bolnavii din mănăstiri, dar şi pentru mireni cu diverse afec­ţi­uni sau chiar nevoiaşi. La bolniţe ­erau monahi şi monahii care aveau cunoştinţe medicale şi care le asigurau îngrijirea trupească. Biserica le oferea tămăduirea şi mângâierea sufle­tească. (...) Construirea Bolniţei de la Hurezi a fost terminată la 20 septembrie 1696 (...), aşa cum ne dă de veste şi pisania din piatră aflată deasupra intrării în biserică: «Râv­nind şi urmând în toate bu­nele fapte şi blagocestevia, Maria, luminata Doamnă, preînăl­ţat soţul său, Io Constandin Băsă­rab Voe­vod, şi precum şi domnul ei, bise­rica cea mare, în cinstea marilor Împăraţi şi Sfinţi Constandin şi Elena (...) au zidit a­ceastă sfântă beserecuce, bolniţă făcând-o ca în veci bună pomenire stremo­şilor, moşilor şi părinţilor lor să râmâie şi a lor nemort nume, isprăvind-o la al optulea an al domniii lor, la leatu de la zidirea lumii 7205 [1696], meseţa sep­te­vrie, 20 dni».” 

Monitorul de Suceava anunță că lucrările de restaurare a între­gului ansamblu monastic de la Mă­năstirea „Sfântul Ioan cel Nou”-Suceava vor începe în vară. Înaltpreasfinţitul Părinte Calinic, Arhiepiscopul Sucevei și Rădău­ților, a precizat că, pe perioada lu­­crărilor, racla cu moaştele Sfân­tului Mare Mucenic Ioan va fi mutată în paraclis.