Revista presei

Un articol de: Tudor Călin Zarojanu - 26 Feb 2021

Info Prut consemnează că Bi­serica Ortodoxă Română a cheltuit anul trecut 38 de milioane de euro pentru a oferi sprijin în pandemie, conform Raportului Consiliului Național Bisericesc. Cei 2.135 de angajați ai eparhiilor și organiza­țiilor bisericești din cadrul Bisericii Ortodoxe Române au mobilizat peste 14.500 de vo­luntari și au oferit servicii de asistență socială pentru aproape 138.000 de beneficiari. Totodată, pe lângă serviciile sociale oferite, prin programele filantropice Bi­serica a mai acordat ajutoare financiare de 17 milioane de lei și ajutoare materiale în valoare de 61,5 milioane de lei.

Gazeta de Nord-Vest pre­zintă Muzeul Ţării Oaşului, a cărui piesă de rezistență este bise­rica din Lechința, din prima parte a secolului al 17-lea. „Pridvorul este ritmat de patru coloa­ne, latura vestică a acestora şi cosoroaba fiind decorate cu un brâu sculptat cu motivul funiei. O scară aflată în colţul nord-vestic al pridvorului permite accesul în turn. Pe latura răsăriteană a pridvorului se află uşa de intrare în biserică. Pronaosul şi naosul constituie două spaţii egale, cel dinspre vest fiind destinat femeilor, iar cel estic bărba­ţilor”. Biserica cu hramul Sfintei Mu­ceniţe Parascheva reprezintă ultimul lăcaş de cult de lemn păs­trat din Ţara Oaşului, dove­dind o artă odinioară înfloritoare a acestei regiuni.

Adevărul scrie despre copiii din Protoieria Târgovişte Nord care au muncit ore în şir la confec­ţionarea de mărţişoare pe care le vor oferi doamnelor şi domnişoa­relor din Geangoeşti. Atelierul s-a desfăşurat în Biserica „Sfinții Apostoli Petru şi Pavel”, sub îndrumarea preotului paroh Ovidiu Adrian Gîmbă, fiind deja o tra­diţie. Etnografii spun că, pe teri­toriul României, mărţişoarele au fost purtate din timpuri ime­mo­riale, dar primele mărturii scrise apar la Iordache Golescu, în seco­lul al 19-lea. Tradiţia mărţişo­rului era întâlnită şi în Roma antică, acolo unde la 1 martie era sărbătorită primăvara. Sărbătoa­rea romană coincide cu tradiţiile geto-dace privind începuturile primăverii.

Vocea Vâlcii relatează că Înalt­preasfinţitul Părinte Varsa­nufie, Arhiepiscopul Râmnicului, a sfinţit luni sala mare a bibli­o­tecii mănăstirii constru­ite în Su­ieşti, satul natal al Patriarhului Justinian Marina. Evenimentul a fost parte a manifestărilor dedi­cate împlinirii a 120 de ani de la naşterea celui de-al treilea conducător al Bise­ricii Ortodoxe Române.