Revista presei
Formula AS publică un interviu luat la distanţă Preasfinţitului Părinte Atanasie de Bogdania, Arhiereu-vicar al Episcopiei Ortodoxe Române a Italiei, în care spune: „Pentru noi, din punct de vedere duhovnicesc, carantina a însemnat o ducere a Crucii, dar și un urcuș spre Înviere, o împreună pătimire nu numai cu Hristos, ci și cu poporul pe care îl păstorim aici. Primele săptămâni au fost cele mai grele, iar durerea cea mai mare a fost aceea de a sluji fără credincioși în biserică”. Însă, „în plină urgie a bolii, numărul credincioșilor a crescut”, spune ierarhul, care adaugă: „Pentru noi, biserica e locul în care te poți regăsi și unde te poți vedea cu semenii tăi, e locul în care poți să regăsești ceea ce ai lăsat acasă, o mică Românie. Iar românii sunt foarte legați de țară. Înainte de pandemie, românii veneau foarte des în țară, era o legătură cu România foarte apropiată, o legătură pe care am simțit-o foarte puternică în comunitățile noastre”.
Într-un editorial din Curierul Național, Mircea Coșea amintește că „în România, Biserica Ortodoxă este prezentă pe toate paginile istoriei poporului român. Nici un moment din istoria acestui popor nu poate fi explicat fără rolul hotărâtor al Bisericii, așa după cum nici un moment al prigoanei comuniste asupra ei nu a însemnat transformarea românilor în atei. Din contră, am devenit și mai atașați credinței, și mai apropiați de Biserică, pe care am considerat-o nu doar un sprijin moral, ci și un pilon al rezistenței, mai întâi față de rusificarea la care eram supuși, mai târziu față de ceaușism. Biserica Ortodoxă Română a fost și este mentorul fiecăruia dintre români, l-a învățat carte, i-a dat demnitate și, mai ales, dragoste de țară. (...) În România, politicul, dacă într-adevăr dorește să reprezinte interesele celor care l-au votat, trebuie să înțeleagă că, înainte de a fi alegători, românii sunt credincioși ai Bisericii Ortodoxe Române”.
Bună ziua, Brașov relatează despre primirea noului preot paroh de către credincioşii Parohiei ,,Sfântul Nicolae” II din Şcheii Braşovului, şi anume pe părintele Valentin Ionuţ Moşoiu, care va continua lucrarea misionară a regretatului preot Ioan Herda, trecut la cele veşnice. Noul preot a fost instalat de către Înaltpreasfinţitul Părinte Laurenţiu, Mitropolitul Ardealului. La Sfânta Liturghie au fost prezenţi oficialităţi, o parte a Junilor din Şcheii Braşovului, precum şi oaspeţi. „La finalul slujbei, ierarhul şi soborul slujitor au oficiat un parastas pentru părintele Ioan Herda”.