Revista presei

Un articol de: Tudor Călin Zarojanu - 16 Martie 2021

Din Ziua de Vest aflăm că părintele consilier Iulian Nistea din Paris a susținut o conferință online în fața preoților și profesorilor de religie din cadrul Mi­tropoliei Banatului, cu binecuvântarea Înaltprea­sfinţitului Pă­rinte Ioan, Mitropolitul Banatului. Tematica întâlnirii a inclus proiectele NEPSIS cu tinerii ro­mâni ai diasporei, raportul dintre spiritualitate și cultură, cola­borările Bisericii din diasporă cu instituțiile de cultură, mijloacele catehetice moderne în mediul occidental, conferințele și taberele de tineret ale diasporei româ­nești, dar și discuții despre experiențele liturgice mistago­gice sau despre spiritualitatea mo­­na­hală. Au fost menționate difi­cultățile slujirii preoțești în di­as­poră, în special cele legate de extra­activitățile din timpul săp­tămânii, care sunt greu de realizat.

Știri pe surse consemnează mesajul Patriarhului Ecumenic Bartolomeu: „Postul Mare este și el o carantină. (...) Biserica nu urmărește slăbirea noastră su­pli­mentară cu obligații și interzi­­ceri adiționale. Dimpotrivă, ea ne chea­mă să dăm sens carantinei pe care o trăim ca urmare a coronavirusului, prin Postul Mare, ca eliberare din robia față de lucrurile lumii acesteia”. Patriarhul Ecumenic a subliniat că aceasta se poate face prin post și prin iertare.

G4Media semnalează că o misiune arheologică franco-nor­vegiană a descoperit în Deşertul de Vest din Egipt vestigii ale ­unor clădiri creştine din anti­chi­ta­tea târzie, mărturie a unei vieţi mo­nahale din secolul al V-lea. ­Izolat în deşert, în sud-vestul ­E­giptului, departe de aşezări­le cunoscute din epoca romană, ­situl frecventat de asceţi creştini a fost ocupat din secolul al IV-lea până în secolul al VIII-lea şi a cunoscut probabil cea mai in­ten­­să activitate în jurul secolelor al V-lea şi al VI-lea.

Adevărul scrie despre în­frăţirea Parohiei Butoiu de Sus din judeţul Dâmboviţa cu Parohia „Sfântul Ioan Casian” din San Antonio, Texas, act semnat cu ocazia hramului parohiei din Statele Unite şi în prezenţa Înalt­preasfinţitului Părinte Nicolae, Arhiepiscopul ortodox român al Statelor Unite ale Americii şi Mi­tropolitul ortodox român al celor două Americi. În Arhiepiscopia Târ­­goviştei sunt 55 de parohii înscrise la Concursul catehetic dedicat Anului omagial al pas­to­raţiei românilor din afara Ro­mâniei, context în care s-au în­fră­ţit cu parohii româneşti din toa­tă lumea: 17 din Spania, 14 din Italia, 6 din Germania, 3 din Belgia, câte două din Japonia şi Australia şi câte una din SUA, Canada, Elveţia, Marea Britanie, Norvegia, Suedia, Ucraina, Serbia şi Republica Moldova.