Revista presei
Special Arad anunță că în orașul Lipova se vor demara câteva lucrări: reabilitarea unei biserici, dotarea unei școli generale, modernizarea iluminatului public și repararea podului metalic. Consilierul județean Cristina Denisa Ciorogar a reușit să obțină 255.000 de lei de la Consiliul Județean, fonduri care acoperă o parte din necesarul imediat de investiții în oraș. Se vor aloca 68.000 de lei pentru lucrările la Biserica „Adormirea Maicii Domnului”, 150.000 de lei pentru reutilizarea spațiului fostei piețe agroalimentare, 22.000 de lei pentru modernizarea iluminatului public, 10.000 de lei pentru dotări la școala generală din Radna şi 5.000 de lei pentru lucrări la podul metalic peste râul Mureș.
Bună ziua, Brașov consemnează, citând un sondaj IRES, că activitățile cele mai afectate în timpul pandemiei sunt cele care implică socializarea: petreceri aniversare, nunţi, botezuri sau mersul la restaurante. Doar 22% din români au fost la o nuntă sau un botez în pandemie, 47% au fost la restaurant/bar şi puţin peste 50% şi-au aniversat ziua de naştere. La polul opus, aproape 70% au declarat că au fost la biserică. Unul dintre domeniile puternic afectate de criza epidemiologică este însă cultura: doar 10% din intervievaţi au fost la un spectacol în 2020 și 6% la un cinematograf. 40% dintre români au declarat că nu au citit nici o carte, dar acest rezultat este din păcate similar cu cel al sondajelor din anii anteriori.
TVR Moldova anunță că Misiunea Diaconia lansează o nouă campanie umanitară pentru a marca două decenii de activitate socială a Mitropoliei Basarabiei, instituţie subordonată canonic Patriarhiei Române. În toţi aceşti ani au fost realizate zeci de proiecte, prin care au fost ajutate sute de familii social-vulnerabile, și au fost deschise cinci centre sociale. Centrul „Sfântul Vasile cel Mare” din satul Cania, raionul Cantemir, a fost deschis în 2001 cu sprijinul Misiunii Diaconia, al mai multor organizaţii caritabile de peste hotare, dar şi al parohului Bisericii „Toţi Sfinţii Români”, preotul Vasile Burduja. Un enoriaș, Alexandru Bişîr, povestește: „Aduc haine la spălat, vin la baie, mai ajut pe aici cu ce trebuie. Pentru mine e foarte bine, că sunt singur (…). Aici facem Paşte, Crăciun, suntem o familie”. Coordonatoarea centrului, Sofia Marian, afirmă că, „având deja 20 de ani, practic noi avem generaţii crescute în centru”.