Revista presei

Un articol de: Tudor Călin Zarojanu - 12 Aprilie 2021

Libertatea consemnează reacţia Patriarhiei Române, după anunțul premierului privind Paștile: „Anunțul premierului referitor la accesul liber la slujba de Înviere (...) se înscrie riguros în logica, în litera și în spiritul onest al dialogului purtat anul acesta între cultele religioase și autorități. S-a decis astfel, într-un mod predictibil, accesul nestingherit la slujba de Înviere al tuturor creștinilor”, se arată într-un comunicat în care se mai precizează că „partea slujbei de Înviere la care asistă cea mai parte a credincioșilor se va desfășura afară, în curtea bisericii”. Ministrul sănătății, Vlad Voiculescu, a spus: „Ne bazăm pe res­ponsabilitatea fiecăruia, inclusiv în noaptea de Paşti. Am aflat cu bucurie de la reprezentanţii cultelor că la intrarea în biserică li se oferă măşti credincioşilor. Cred că e un lucru de lăudat”. Slujba de Înviere, în ritualul ortodox, spre deosebire de cel catolic, se desfăşoară între orele 00:00 şi 4:00, a amintit Vasile Bănescu, purtătorul de cuvânt al Patriarhiei Române, iar „Biserica Ortodoxă se va organiza în mod exemplar”.

Știrile PRO TV anunță că în noaptea de Înviere putem circula fără restricții până la 5:00 dimineața, iar în Vinerea Mare magazinele vor fi deschise până la ora 20:00, cu două ore mai mult față de actualele restricții în zilele de weekend. Măsurile de siguranță rămân însă valabile: toată lumea trebuie să poarte mască și să evite aglomerația. Ionuț Gabriel Corduneanu, vicar-administrativ patriarhal, a declarat că „slujba de Înviere la Biserica Ortodoxă începe obliga­toriu afară. După vreo 40 de minute ar fi partea a doua a slujbei, care se desfășoară în interior, cu res­pectarea distanței între participanți, iar cei care nu vor încăpea în interior, pentru că sunt și biserici mici, vor participa la restul slujbei tot afară”.

Ora de Sibiu semnalează că pr. prof. Daniel Buda, decanul Facultăţii de Teologie Ortodoxă „Sfântul Andrei Şaguna” din Sibiu, este noul preot paroh al Parohiei Sibiu-Turnișor IV. Ceremonia de instalare a avut loc în Biserica „Sfântul Nicolae” şi a fost oficiată de Înaltpreasfinţitul Părinte Laurenţiu, Arhiepiscopul Sibiului şi Mitropolitul Ardealului, care i-a mulţumit fostului paroh, pr. Radu Gârbacea, pentru misiunea pastorală şi administrativă făcută în comunitatea parohială încredinţată pentru slujire în urmă cu mai bine de patru ani. Totodată, l-a îndemnat să lucreze cu aceeaşi dăruire pentru mântuirea credincioşilor din comunitatea din cartierul sibian Ştrand.