Revista presei

Un articol de: Tudor Călin Zarojanu - 14 Aprilie 2021

Reșița.ro anunţă că preotul militar Nicolae Petrișor, din ca­drul Inspectoratului de Jandarmi Jude­țean Caraș-Severin, a fost premiat pentru merite deosebite în promovarea și susținerea valo­rilor creștine, a familiei și a filantropiei de către Patriarhul Bise­ricii Ortodoxe Române. Prea­sfin­ţitul Părin­te Lucian, Episco­pul Caransebeșu­lui, i-a înmânat din partea Preafe­ri­citului Părinte Patriarh Daniel Diploma oma­gială „2020 - Anul oma­gial al pas­torației părinților și copiilor și Anul comemorativ al filantropilor or­todocși români”. Pr. Nicolae Pe­tri­șor slujește în biserica din incin­ta Inspectoratului de Jandarmi Județean Caraș-Severin.

Știri pe surse relatează că, în contextul programului „Con­fe­rința privind viitorul Europei”, pr. Sorin Şelaru, directorul Re­pre­zentanţei Bisericii Ortodoxe Române pe lângă instituţiile europene, a declarat că „Biserica Or­todoxă este pregătită să fie pre­zentă la toate nivelurile, deschisă dialogului, pen­tru a exprima ne­voile și spe­ranțele fiecărui credin­cios și pentru a-și aduce contribu­ția specifică la proiectul comun european”. Con­ferința, care va în­cepe în 9 mai, va permite fie­cărui european să își împărtă­șeas­că ideile și să contribuie la clădirea unui viitor comun. Decla­rația comună referitoare la programul european a fost semnată în 10 martie de către președintele Parlamentului European, David Sassoli, prim-ministrul Portuga­liei, António Costa, în numele Pre­ședinției Consiliului UE, și pre­ședinta Comisiei, Ursula von der Leyen. Concluziile confe­rin­ţei vor fi prezentate în primăva­ra anului 2022.

RFI consemnează că minis­trul sănătății, Vlad Voiculescu, a semnat ordinul de schimbare a protocolului specific privind decesele pacienţilor infectaţi cu SARS-CoV-2 și accesul în spitale al clericilor și aparțină­torilor. Potrivit noilor reglementări, familia sau reprezentantul legal va pune la dispoziţie îmbrăcămintea decedatului și si­criul, iar înhumarea sau incine­ra­rea se va face cu sicriul sigilat, cu respectarea voinței familiei decedatului și a ritualurilor cultului de care apar­ține, respectând normele prevă­zute de lege. De asemenea, în privința pacienților infectați cu SARS-CoV-2 care prezintă simptome severe de boală, pe perioada internării în unitatea sanitară, aceștia pot beneficia, la cerere, de asistență religioasă, potrivit specificului cultului din care fac parte, şi de vizita unui membru al familiei. Vizitele se pot face în condiții speciale de sigu­ranță sanitară.