Revista presei

Un articol de: Tudor Călin Zarojanu - 27 Aprilie 2021

Rotalianul informează despre comunitatea ortodoxă românească din localitatea italiană Rieti, regiunea Lazio, care a sărbătorit vineri, 23 aprilie 2021, inaugurarea bisericii cu hramul „Sfântul Iosif cel Nou de la Partoș” şi al cărei paroh este preotul Constantin Holban. Construcţia bisericii din lemn, în stil ma­ramureșean, situată pe via Benedetto Riposati din Rieti, a început la 1 februarie 2020. La ceremonia de inaugurare și sfințire au participat Preasfinţitul Părinte Siluan, Episcopul ortodox român al Italiei, Episcopul provinciei Rieti, Domenico Pompili, și primarul localității, Antonio Cicchetti. „(...) Este un moment așteptat de mult timp, rodul muncii unor oameni de bună credință. În sfârșit am reușit, iar astăzi este o zi de sărbătoare pentru toți”, a declarat edilul orașului.

Arad Online semnalează expoziția de fotografii „Biserici de lemn din județul Arad”, organizată în aer liber, cu ocazia sărbătorilor pascale, scopul fiind acela de a evidenția frumusețea lăcașurilor de cult de pe Valea Mureșului și Valea Crișului Alb, toate monumente istorice. În perioada 22 aprilie - 16 mai 2021, în fața Palatului Administrativ, sunt expuse 60 de fotografii care surprind imagini cu zece biserici de lemn din județul Arad, unele cu o vechime de peste 250 de ani. Fotografiile prezintă exterioare, dar și interioare ale acestor biserici, adevărate atracții pentru pasionații de turism ecumenic.

Adevărul de Galați publică un documentar despre Biserica Navă, singura biserică fortificată din sudul Moldovei rămasă în picioare. În nordul judeţului Galaţi se află Biserica Banu, unul dintre cele mai frumoase monumente istorice din sudul Moldovei. Are 200 de ani vechime şi este singurul lăcaş de cult înconjurat de un zid de incintă, care se păstrează întreg. Ansamblul Bisericii Banu de la Nicoreşti, alcătuit din Biserica „Sfântul Nicolae” şi zidul de incintă, a fost realizat de banul Nicolae Lenţea (Lentin), în anul 1800. El şi soţia sa, Catinca, erau greci veniţi în Moldova cu domnitorul Alexandru Moruzzi. După moartea fiului, soţii Lentin au închinat biserica Mănăstirii Neamţ. Realizată în stil moldovenesc, biserica a avut trei turle, dar după cutremurul din 1940 a rămas cu două. Cutremurele din anii 1977, 1986 şi 1990 au provocat şi amplificat fisuri majore în zidurile bisericii, care au impus ample lucrări de consolidare.