Revista presei

Un articol de: Tudor Călin Zarojanu - 06 Mai 2021

Timp Online relatează că, în a doua zi de Paști, Înaltpreasfinţitul Părinte Andrei, Arhiepiscopul Vadului, Feleacului și Clujului și Mitropolitul Clujului, Maramureșului și Sălajului, a oficiat Sfânta Liturghie la Parohia „Intrarea în biserică a Maicii Domnului” de la Coroana, Bistriţa, alături de preoții parohi Alexandru Vidican - protopop, Nicolae Feier, Vasile Beni și Emanuel Vidican. În acest fel înaltul ierarh a continuat tradiția începută în 2012, când, pentru prima oară, în a doua zi de Paşti s-a aflat în Bistrița.

Adevărul de Pitești publică un reportaj despre comuna Cepari (în trecut, Cepari-Bârseşti), o localitate din nord-vestul judeţului Argeş, cu un trecut istoric și trei monumente despre care prea puţină lume ştie, între care Biserica „Înălţarea Domnului”, care este unul dintre cele mai vechi. „Trei pisanii aflate deasupra uşii de intrare în pronaos îi duc pe cei care-i trec pragul cu secole în urmă. Potrivit uneia dintre ele, biserica a fost construită de jupânul Ştefan Balotă, vel clucer de arie, fiul căpitanului Balotă şi al soţiei acestuia Despa”, ceea ce permite datarea în 1752. Tot din textul acestei pisanii aflăm că Ştefan Balotă a ridicat din temelie biserica în locul celei vechi, construită în 1533 de Dragomir vel vornic, care a murit la şase zile de la terminarea construcţiei. În satul Ungureni (Neagoş) care aparţine aceleiaşi comune, în apropierea malului drept al râului Topolog, se mai află un monument, lăcaşul cu hramul „Intrarea în biserică a Maicii Domnului”, ridicat în anul 1820.

PS News consemnează că, invitat în studioul „Puterea Știrilor”, Vasile Bănescu, purtătorul de cuvânt al Bisericii Ortodoxe Române, a precizat că încrede­rea românilor în Biserică este în continuă creștere: „A existat un sondaj relativ recent care indică creșterea procentului celor care își declară încrederea în Biserică. Prin încrederea în Biserică se pot înțelege foarte multe lucruri, dar ca factor general, orientativ, indică o creștere a numărului celor care au frecventat biserica în această perioadă de restriște prin care am trecut cu toții. (...) Omul are niște constante în viață, printre care cea religioasă. Raportarea la Biserică ca expresie publică a vieții religioase este una mai intensă în perioadele în care se suferă social mai mult, ceea ce e absolut de înțeles”.