Revista presei

Un articol de: Tudor Călin Zarojanu - 21 Mai 2021

Adevărul de Hunedoara pu­blică un fotoreportaj despre „locul de poveste de pe Valea Roatei unde se află Schitul «Sfântul Nectarie»”, precizând că „au trecut opt ani de când a fost pusă piatra de teme­lie a Schitului «Sfântul Nectarie», în­fiin­­ţat la marginea satului Nandru, unul dintre cele mai noi aşe­ză­minte monahale din judeţul Hu­nedoara. În acest timp, înfăţişarea locului de la Valea Roatei, înconjurat de ver­san­ţii abrupţi, printre care se stre­coară pârâul Petac, a trecut prin mari transformări. Mai multe con­strucţii monahale, cu o arhitectură aparte, au fost ridicate în ultimii ani, curtea a fost pavată, iar lucră­rile la noua biserică, începute în 2015, se apropie de final. (...) Tot aici au fost aduse moaşte ale Sfântului Ie­rarh Nectarie, considerat ocrotitor al bolnavilor”.

InfoPrut prezintă „cinci mu­zee ale Bisericii de vizitat în Bucu­rești și împrejurimi”, începând cu infor­ma­ția că peste 60% dintre monumentele istorice din România sunt bisericești. Împreu­nă cu acestea, Bi­serica Ortodoxă Română păstrea­ză un fond impresionant de vestigii: icoa­ne, manuscrise și carte veche, obiec­te de cult, bro­de­rii, veșminte, mo­bilier, piese și frag­mente arhitec­to­nice. Sunt prezentate Colecția mu­zeală a Mănăstirii Stavropoleos, Muzeul Mănăstirii Antim, Casa me­morială a părin­telui Dumitru Stă­ni­loae, Muzeul Mănăstirii Cernica dim­­preună cu Casa memorială a Sfân­tului Cuvios Gheorghe și Palatul Patriarhiei. 

Știri pe surse anunţă că, în Parohia „Sfinţii Mucenici Evlampie și Evlampia” din Italia, copiii au plantat câte un copac pentru fiecare fami­lie din parohie. Părintele Vale­riu An­drei Grosu le-a vorbit despre Ma­rea Familie sau Arborele genea­logic al mântuirii, care este Biserica, și des­pre importanța de a trăi cu rădă­cinile bine înfipte în pământul cre­din­ței. Parohul din Collegno a orga­nizat aceste activități cu părinții și co­piii pentru a sublinia legătura indisolubilă dintre familia creștină și Biserică: „Cu cât familia va fi mai temeinic consolidată duhovnicește și legătura dintre părinţi-copii şi Biserică se va adânci, cu atât familia creștină va dăinui, lărgind mereu hotarele Împărăției lui Dumnezeu”.

De Sfinții Constantin și Elena, DC News propune „cele mai fru­moa­­­se mesaje și urări pentru săr­bătoriții zilei”, amintind că Sfinții Constantin și Elena au fost primii împăraţi creş­tini. „Prin aceşti Sfinţi Împăraţi a adus Dumnezeu libertate religioasă în lume, a slăbit pă­gâ­nismul şi idola­tria şi a întărit Bi­serica şi credinţa creş­tină pe pă­mânt”, spunea arhimandritul Ilie Cleopa, citat în articol.