Revista presei

Un articol de: Tudor Călin Zarojanu - 24 Septembrie 2021

Arad Online relatează că se execută lucrări pe toate fronturile la Biserica „Adormirea Maicii Domnului” din Lipova. Zidită în secolul XIV, biserica a fost modificată în secolele XVI-XVII şi în anii 1930. Prin Programul Operațional Regional 2014-2020 s-au atras fonduri pentru consolidarea, restaurarea și conservarea bisericii și pentru construirea unor corpuri auxiliare noi. Lucrările de consolidare au fost finalizate, acum lucrându-se în special la restaurarea interiorului și a exteriorului. Întregul mobilier a fost restaurat la Timișoara. Vitraliile au fost scoase și trimise la București pentru a fi restaurate. Pe lângă lucrările de restaurare din interior și exterior, în curtea bisericii se lucrează și la amenajarea zonelor verzi și a aleilor. Una dintre anexe a fost finalizată - cea a grupurilor sanitare și a centralei termice, urmând să fie construită și cea de-a doua, care va deservi lumânărarul, mai scrie publicația.

Obiectiv Vocea Brăilei anunță că se caută preoţi pentru penitenciarele din Brăila şi Tichileşti, în scopul reintegrării sociale a deţinuţilor. Pentru Centrul de Detenţie Tichileşti au fost scoase la concurs două posturi din cadrul Sectorului reintegrare socială, ofiţer psiholog şi preot. La Penitenciarul Brăila sunt patru posturi: ofiţer psiholog, ofiţer asistent social, ofiţer educaţie şi preot. Condiţiile necesare a fi îndeplinite de către candidaţi, probele de concurs, tematica şi bibliografia aferente pot fi consultate pe site-ul Centrului de detenţie, iar concursurile se vor derula cu respectarea normelor impuse de actualul context epidemiologic.

Știri pe surse consemnează că Biserica Ortodoxă Română a fost reprezentată în München la o conferință internațională dedicată femeilor din calendare. Conferința organizată de Facultatea de Teologie Evanghelică a Universității Ludwig-Maximilian s-a intitulat „Kirchenjahr weiblich” („Anul bisericesc feminin”), iar „scopul conferinței a fost acela de a evidenția unele chipuri feminine reprezentative din calendarul bisericesc, dar și de a reînnoi înțelegerea imaginii și rolului femeii în practica mai veche și cea recentă a Bisericii”, a spus reprezentantul Bisericii Ortodoxe Române la eveniment, arhid. dr. Vlăduț-Iulian Roșu, doctorand al Facultății de Teologie Romano-Catolică din Viena, care a adăugat că Fecioara Maria a avut un loc central în cadrul conferinței: „Cel mai evidențiat chip feminin a fost Maica Domnului, care a servit ca model tuturor femeilor creștine, începând cu femeile mironosițe și până la femeia creștină de astăzi”.