Revista presei

Data: 05 Octombrie 2021
  • Adevărul de Hunedoara consemnează că Biserica „Arhanghelul Mihail” din Gurasada, judeţul Hunedoara, a fost reparată de voluntari. Acoperişul de şindrilă punea în pericol, prin starea sa avansată de degradare, preţioasa pictură din interiorul bisericii, astfel că a fost înlocuit cu un acoperiş din stejar, în două straturi. Zeci de oameni, mulţi dintre ei studenţi la Arhitectură, au participat la lucrările de refacere a învelitorii monumentului istoric, derulate prin proiectul „Ambulanţa pentru monumente”. Biserica se numără printre cele mai vechi (secolul 18) şi valoroase monumente româneşti şi este înscrisă pe lista indicativă UNESCO, iar punerea acesteia în siguranţă ar creşte şansele de a fi inclusă definitiv în patrimoniul mondial.
  • Adevărul de Pitești amintește că, de peste 50 de ani, la Muzeul Goleşti se află o superbă biserică din lemn, cu hramul „Sfântul Nicolae”, realizată în anii 1813-1814. Ea a fost adusă demontată, în 1968, din satul Drăguţeşti, comuna Cotmeana, pe o distanţă de aproape 50 de kilometri, pentru a fi salvată de la dispariţie. Biserica „a fost ridicată într-una dintre cele mai frumoase zone din judeţul Argeş, pe un deal ce coboară spre încântătoarea vale a râului Cotmeana. (...) Satul Drăguţeşti, numit azi Spiridoni, era înconjurat de păduri dense, misterioase şi nesfârşite, din care sătenii îşi luau lemnul pentru construcţii, în special pentru clădirea de biserici, meşteşug pe care îl practicau generaţie după generaţie. O legendă locală spune că Drăguţ, unul dintre cei şase ctitori, era un păstor moldovean, căruia i-au plăcut atât de mult plaiurile argeşene, încât nu le-a mai părăsit”, se arată în articol.
  • Libertatea scrie despre preotul Marius Ilie care, din această vară, slujeşte în capela din cadrul penitenciarului Jilava și a inițiat un program prin care îi învață pe deținuți să scrie și să citească. Cel mai în vârstă elev are 48 de ani. Articolul arată că „preotul se oprește pe rând la câte o bancă să verifice caietele. (...) În general, toți au caiete ordonate (...). Dimineața săvârşeşte slujba, apoi primește oameni la consiliere și, după masa de prânz, încep cursurile. Crede că niciodată nu e prea târziu să te întorci la școală, mai ales că educația e cea care te poate ține departe de infracțiuni. «Au făcut anumite probleme, anumite infracțiuni pentru că, într-adevăr, și școala le-a lipsit, pentru că n-au conștientizat în momentele respective ceea ce au făcut», spune preotul”.

Tudor Călin Zarojanu