Revista presei

Data: 18 Noiembrie 2021

Dâmbovițeanul și Știri pe surse semnalează că preotul Sorin Bute de la Parohia Săcuieni, județul Dâmbovița, a fost inclus într-o listă de șapte artiști fierari, pentru ediția din 2022 a anuarului editat de cea mai prestigioasă revistă de design în metal. „După 15 ani de bătut fierul din pasiune, dar și din necesitate, s-au adunat suficiente lucrări pentru a fi publicate în cea mai prestigioasă revistă în domeniu, Metall Design”, a scris preotul pe contul său de Facebook. „Este o recunoaștere internațională ne­așteptată, care mă bucură. Mul­țumesc revistei Hephaistos, care publică anuarul!” Părintele Sorin Bute a absolvit Secția Metal a Universității de Artă din București, a studiat Teologia la Universitatea Laterană din Roma, iar în prezent este lector la Facultatea de Teologie a Uni­ver­sității „Valahia” din Târ­go­viște. A realizat candelabrele bisericii Parohiei „Sfântul Nicolae”-An­dro­nești din Târgo­viște și Monumentul eroilor din curtea bisericii Garnizoanei Târgoviște. Întrebat de jurna­liștii locali dacă vocația de preot este compatibilă cu cea de artist, pr. Sorin Bute a răspuns că „vocația de preot este compatibilă cu orice lucru care este frumos”.

Obiectiv de Suceava consemnează că Gheorghe Flutur, prim-vicepreședintele PNL, a declarat că în noul program de guvernare a fost introdus, la solicitarea lui, un parteneriat Stat-Biserică: „Marile proiecte de la noi din ju­deț au fost făcute cu Biserica. Nimic nu se poate face fără parteneriat cu Biserica și ONG-uri, alături de Stat”. El a precizat, totodată: „Eu am avut un parteneriat cu Biserica Ortodoxă Română și avem 105 copii la o mânăstire la noi în județ. Marile proiecte de la noi din județ au fost făcute cu Biserica, iar Suceava a devenit a treia destinație turistică după litoral şi Brașov”.

Agerpres publică un documentar, la 95 de ani de la naşterea Înaltpreasfinţitului Părinte Antonie Plămădeală, Mitropolitul Ardealului. Antonie Plămădeală (din botez Leonida) s-a născut la 17 noiembrie 1926, în Basarabia, localitatea Stolniceşti, judeţul Lăpuşna. A studiat la Seminariile Teologice din Chişinău și Bucureşti, a absolvit Facultatea de Teologie din Bucureşti şi Institutul Teologic Universitar din Cluj și a urmat cursuri de doctorat la Institutul Teologic Universitar din Bucureşti. A fost tuns în monahism la Mănăstirea Prislop, sub numele Antonie, şi hirotonit ierodiacon. Autoritățile comuniste l-au condamnat, în lipsă, în 1949, la şapte ani de închisoare. A fost arestat în 1954 şi închis la Jilava. La 10 ianuarie 1982 a fost ales Arhiepiscop al Sibiului şi Mitropolit al Ardealului. A trecut la Domnul în vara lui 2005, la Sibiu.