Revista presei

Un articol de: Tudor Călin Zarojanu - 10 Decembrie 2021

Agerpres îl citează pe Înaltpreasfinţitul Părinte Ioan, Mitropolitul Banatului: „Va domina lumea cel care câştigă bătălia culturală; ea nu ia prizonieri, ci domină conştiinţe”. Declarația a fost făcută în contextul primirii titlului de Doctor Honoris Causa al Universităţii de Ştiinţe Agricole şi Medicină Veterinară a Banatului din Timişoara. În prelegerea intitulată „Cultura, candela neamului”, ierarhul a mai afirmat: „Se pune întrebarea până unde o cultură poate primi şi elemente din exteriorul său. Dacă nu vom reactiva izvoare de cultură româneşti, riscăm să devenim doar o populaţie care trăieşte într-o regiune în sud-estul Europei. (…) Toţi cei care astăzi suntem chemaţi la lucrarea minţii neamului avem datoria sacră de a face tot ce ne stă în putinţă ca o picătură din sudoarea minţii noastre să o punem în candela culturii, ca aceasta să rămână întru dăinuirea nea­mului nostru românesc”.

Revista Verde, Jurnalul de Buzău și Șansa News anunță că preotul Costel Vânătoru a fost premiat de Academia Română pentru „Tratat de legumicultură specială”, o lucrare care strânge laolaltă studiile și rezultatele obținute vreme de peste trei decenii de către cercetătorii buzoieni de la Stațiunea de Cercetare pentru Legumicultură. Lucrarea renumitului cercetător a primit Premiul „Gheorghe Ionescu-Șișești” pentru cea mai bună lucrare din domeniul agriculturii. „Premiul reprezintă foarte mult, n-am crezut vreodată că vom fi nominalizați la poate cel mai mare premiu acordat de Academia Română pe această zonă. O recompensă, pentru că în acest tratat am pus o parte din munca depusă în slujba cercetării românești aproape 36 de ani. (...) Este o onoare, o bucurie, dar și o mare responsabilitate”, a declarat preotul. Părin­­tele Costel Vânătoru este slujitor în Arhiepiscopia Buzăului şi Vrancei și conduce Stațiunea de Cercetare pentru Legumicultură din Buzău.

Știri pe surse consemnează că Parohia Apărătorii Patriei 2 din Capitală s-a înfrăţit cu Parohia „Acoperământul Maicii Domnului”-Căușeni din Republica Moldova. Acordul de înfrăţire a fost semnat marţi, 7 decembrie 2021, după Sfânta Liturghie, oficiată în biserica bucureşteană de preotul paroh Mircea Alexă Uță şi preotul paroh al parohiei din Republica Moldova, părintele Adrian Iațco. Evenimentul a fost gândit din dorința de întărire a dialogului pastoral între cele două comunități parohiale, în contextul Anului omagial al pastorației românilor din afara României.