Rezerve suficiente de apă pentru localităţile mari
În principalele 40 de lacuri de acumulare aflate sub administrarea „Apele Române”, respectiv Hidroelectrica, există în acest moment un volum disponibil de 3,03 miliarde de metri cubi de apă, în scădere de la 3,45 miliarde de metri cubi, cât era la începutul lunii iulie 2022, informează Administraţia Naţională „Apele Române” (ANAR). Instituţia subliniază însă că rezerva „este suficientă pentru localităţile mari, care se alimentează centralizat din sursa de apă de suprafaţă”.
„La ora actuală, coeficientul de umplere este de 70,04%, cu aproape 10% mai puţin comparativ cu luna iulie, când se situa în jurul valorii de 80%. Estimăm că, la sfârşitul lunii august, în cele 40 principale lacuri de acumulare cu rol important în alimentarea cu apă pentru populaţie, industrie şi producţia de energie electrică pentru Sistemul Energetic Naţional, vom reuşi să menţinem un coeficient de umplere de peste 62%”, precizează ANAR, citată de Agerpres.
Specialiştii de la „Apele Române” recomandă utilizarea raţională a resurselor de apă. „Pentru activităţile casnice, vă recomandăm, acolo unde există posibilitatea, să apelaţi la folosirea/ stocarea apei din surse alternative (inclusiv a celei de ploaie, când este posibil), astfel încât apa de băut (potabilă) să ajungă tuturor”, subliniază instituţia.
Cele mai afectate judeţe de fenomenul de secetă sunt Botoşani, Iaşi, Vaslui, Galaţi, Suceava, Neamţ, Bacău şi Vrancea, iar în total, la nivel naţional, 668 de localităţi sunt alimentate cu program restricţionat. Totodată, conform raportării centralizate de Ministerul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale, suprafaţa agricolă afectată de secetă a urcat, marţi, la 413.145 de hectare în 34 de judeţe. (O. N.)