Rezultate de excepţie la Olimpiada Naţională de Arte Vizuale, Arhitectură şi Istoria Artei

Data: 13 Aprilie 2013

La Olimpiada Naţională de Arte Vizuale, Arhitectură şi Istoria Artei, desfăşurată în acest an la Craiova, în perioada 2-6 aprilie, Seminarul Teologic Liceal Ortodox „Sf. Vasile cel Mare“ din Iaşi a câştigat premiul I la secţiunea Icoană şi, ca o premieră absolută pentru un seminar teologic, premiul I la secţiunea Istoria Artei. Reprezentanţii Seminarului Teologic Liceal Ortodox „Veniamin Costachi“ de la Mănăstirea Neamţ au avut şi ei rezultate deosebite, clasându-se pe podium la categoria Icoană.

Seminarul Teologic Liceal Ortodox „Sf. Vasile cel Mare“ din Iaşi a obţinut în acest an două premii I la Olimpiada Naţională de Arte Vizuale, Arhitectură şi Istoria Artei, desfăşurată la Craiova, în perioada 2-6 aprilie. Daniela Macovei, elevă în clasa a XI-a, a obţinut premiul I pe ţară la secţiunea Istoria Artei, Ecaterina Nica, elevă în clasa a XII-a, a obţinut locul I naţional la categoria Icoană, iar Dumitriu Marian Ionuţ din  clasa a XI-a a luat menţiune la categoria Icoană.

La secţiunea Istoria Artei, concursul a avut mai multe etape dificile, după cum ne-a declarat Daniela Macovei, eleva care a obţinut locul I: „Toţi elevii participanţi au fost bine pregătiţi, majoritatea erau de la licee de artă şi au existat mai multe etape, destul de dificile. În prima etapă, am făcut o excursie de documentare în centrul vechi al oraşului Craiova, pentru a realiza mape cu schiţe ale clădirile importante, pe baza cărora am desfăşurat proba scrisă eliminatorie, de arhitectură locală. A urmat apoi proba de sinteză, la care am avut ca subiect de tratat pictura de scene de gen din secolele XVI-XVII, în spaţiul spaniol şi flamand. Nivelul înalt cerut pentru abordarea lucrărilor, selectarea datelor şi necunoaşterea oraşului au fost cele mai grele piedici, din punctul meu de vedere“.

Cristina Sofragiu, profesor de Istoria Artei şi sculptură la Seminarul „Sf. Vasile cel Mare“ din Iaşi, cea care a pregătit-o pe Daniela, crede că succesul elevei sale s-a datorat muncii şi manierei de abordare a subiectelor: „Am muncit împreună cu Daniela mult timp pentru această olimpiadă, pregătirea începând-o încă din vară, pentru faza judeţeană. Daniela a studiat foarte multe cărţi suplimentare faţă de programa şcolară şi mai multe albume de artă, dar cred că a obţinut locul I pentru aportul personal pe care l-a avut în comentariile plastice, cât şi în lucrare“.

Eleva Ecaterina Nică, care a obţinut locul I la secţiunea Icoană, la fel ca anul trecut, cu realizarea icoanei Bunei Vestiri, icoana ei preferată din punct de vedere compoziţional, ne-a declarat că fără pasiune nu poţi face performanţă: „Locul I presupune multă muncă, dar mai ales presupune dăruire. Eu cred că atunci când pictezi, de fapt te rogi, fiindcă icoana reprezintă o fereastră spre Cer“.

Cei care au îndrumat-o pe Ecaterina au fost profesorii de pictură Ioana Măriuţei şi Petru Sofragiu, care ne-au vorbit atât despre modalitatea de desfăşurare a olimpiadei naţionale, cât şi despre munca depusă. „Olimpiada a constat în realizarea unei icoane bizantine, la clasa a XI-a, cu un singur sfânt, iar la clasa a XII-a o compoziţie, cu mai multe personaje, pe format A3, fără model ajutător. Dificultatea a constat şi în timpul redus pe care elevii l-au avut la dispoziţie“, a spus Petru Sofragiu. „Am început programul de pregătire pentru olimpiadă odată cu debutul anului şcolar şi, în funcţie de programul fiecărui elev şi de aptitudinile acestuia, acesta s-a modificat sau s-a accelerat. În fiecare săptămână din acest interval de timp, am verificat evoluţia elevilor, din perspectiva desen culoare,“ a declarat Ioana Măriuţei.

Despre ce înseamnă pentru seminarul ieşean obţinerea acestor premii olimpice, am aflat mai multe lucruri de la pr. prof. dr. Dragoş Bahrim, directorul Seminarului Teologic Ortodox „Sf. Vasile cel Mare“ din Iaşi, care a declarat: „Premiile obţinute la Olimpiada Naţională de Arte Vizuale, Arhitectură şi Istoria Artei vin să confirme o anumită continuitate a seminarului nostru în ceea ce priveşte pregătirea elevilor şi valoarea pe care a dobândit-o secţia de Patrimoniu de-a lungul anilor. Ţin să reamintesc aici faptul că Secţia noastră de Patrimoniu este prima de acest gen înfiinţată într-un seminar teologic, în anul 1995, şi are absolvenţi remarcabili în fiecare an. Premiile obţinute nu sunt un accident, ci mărturia unei continuităţi a excelenţei. În acest an, am reuşit performanţa de a obţine locul I la secţiunea Istoria Artei, lucru unic şi deosebit de dificil, fiindcă am concurat cu elevi de la liceele de artă care studiază pictura şi arta încă din clasa a V-a“.

 

Elevi ai Seminarului Teologic de la Mănăstirea Neamţ, olimpici naţionali

Şi reprezentanţii Seminarului Teologic Liceal Ortodox „Veniamin Costachi“ de la Mănăstirea Neamţ au avut rezultate deosebite la Olimpiada Naţională de Arte Vizuale, Arhitectură şi Istoria Artei, clasându-se pe podium la categoria Icoană.
Elevul seminarist Dunca Gabriel din clasa a XI-a a obţinul locul al II-lea cu lucrarea „Sfântul Mare Mucenic Gheorghe“, iar elevul Luca Ciprian din clasa a XII-a a ocupat locul al III-lea cu icoana „Pogorârea la iad a Domnului Hristos“. Elevii au avut o temă la alegere şi au beneficiat de trei zile pentru a realiza şi prezenta lucrările. Toate cheltuielile pentru materialele şi consumabilele necesare realizării lucrării au fost suportate de participanţi.
„Acest concurs mi s-a părut fantastic! Nici nu credeam că voi putea să câştig acest premiu. Pur şi simplu, olimpiada din anul acesta mi s-a părut o ocazie să îmi verific aptitudinile. Sper ca şi la anul să particip la olimpiadă şi să ocup primul loc“, ne-a declarat Gabriel Dunca, elev olimpic în clasa a XI-a.
La finalul concursului, s-a organizat o expoziţie cu lucrările elevilor. (Alexandru Panciuc - Aleph Seminarul „Veniamin Costachi“ de la Mănăstirea Neamţ)