Rezultate negative la ultimele probe din Delta Dunării
▲ ANSVSA precizează că, până la această dată, nu au mai fost înregistrate alte suspiciuni de gripă aviară pe teritoriul României, ultimele rezultate la 100 de păsări din Deltă fiind negative ▲ Autorităţile veterinare au efectuat, sâmbătă, cea de-a treia dezinfecţie a focarului de gripă aviară din localitatea Murighiol, judeţul Tulcea ▲ Autorităţile efectuează în continuare monitorizări zilnice ▲
Rezultatele probelor prelevate de la 100 de raţe sălbatice împuşcate conform Protocolului privind procedura de control a vânătorii păsărilor sălbatice pe teritoriul judeţului Tulcea au ieşit negative, se arată într-un comunicat al Autorităţii Naţionale Sanitare-Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor (ANSVSA). ANSVSA precizează că până la această dată nu au mai fost înregistrate alte suspiciuni de gripă aviară pe teritoriul României. Începând cu data de 27 noiembrie când a fost depistat focarul de gripă aviară din localitatea Murighiol (Tulcea) şi până în prezent au fost inspectate în zona de protecţie (cu o rază de 3 km) 410 gospodării cu 5.307 păsări, de unde s-au recoltat 215 probe de sânge şi 918 tampoane traheale şi cloacale de la găini şi raţe. În zona de supraveghere (cu o rază de 10 km), au fost inspectate 234 de gospodării cu 5.315 păsări, de unde s-au recoltat 88 de tampoane traheale şi cloacale. De asemenea, de pe teritoriul judeţului Tulcea, exceptând zonele de protecţie şi supraveghere, au fost inspectate 443 de gospodării cu 15.441 păsări, de unde s-au recoltat 547 probe sânge de la galinacee şi palmipede şi 36 tampoane traheale.
Sâmbătă a avut loc cea de-a treia dezinfecţie
Autorităţile veterinare au efectuat, sâmbătă, cea de a treia dezinfecţie a focarului de gripă aviară din localitatea Murighiol, judeţul Tulcea, arată un comunicat al ANSVSA. Potrivit ANSVSA, din 27 noiembrie, data diagnosticării focarului de gripă aviară, şi până în prezent au fost inspectate în zona de protecţie, cu o rază de trei kilometri, 410 gospodării cu 5.307 păsări, de unde s-au recoltat 215 probe de sânge şi 918 tampoane traheale şi cloacale. De asemenea, au fost recoltate şi nouă tampoane traheale de la pisici din focar, care au rezultat negativ la testul RT-PCR pentru gripa aviară. În zona de supraveghere, cu o rază de 10 kilometri, au fost inspectate 234 de gospodării cu 5.315 păsări, de unde s-au recoltat 50 de probe de sânge şi 88 de tampoane traheale şi cloacale. De asemenea, de pe teritoriul judeţului Tulcea, exceptând zonele de protecţie şi supraveghere, au fost inspectate 468 de gospodării cu 16.279 păsări, de unde s-au recoltat 547 probe de sânge de la galinacee şi palmipede şi 36 de tampoane traheale, se mai arată în comunicatul ANSVSA.
Monitorizări zilnice
Probele prelevate de la o sută de raţe sălbatice, împuşcate conform Protocolului privind procedura de control a vânătorii păsărilor sălbatice pe teritoriul judeţului Tulcea, au avut rezultate negative. „Se efectuează monitorizări zilnice şi până la această dată nu s-au înregistrat alte suspiciuni de gripă aviară. Rămân în vigoare restricţiile privind mişcarea animalelor, transportul şi comercializarea păsărilor şi a produselor provenite de la acestea, precum şi filtrele instalate la intrările, ieşirile şi debarcaderul din localitatea Murighiol“, susţin reprezentanţii Autorităţii Naţionale Sanitar-Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor. ANSVSA a confirmat, în 28 noiembrie, existenţa virusului aviar H5N1, în localitatea Murighiol din Delta Dunării. Ulterior, a fost întrunit Comandamentul Antiepizootic judeţean care a stabilit zona de protecţie (raza de 3 km) care include localitatea Murighiol şi zona de supraveghere (raza de 10 km), care include gospodăriile din localităţile: Mahmudia, Dunăvăţul de Jos, Dunăvăţul de Sus, Plopu şi Sarinasuf. La intrarea şi ieşirea din localitatea Murighiol au fost instalate filtre de dezinfecţie.