Risipim în fiecare zi peste 6.000 tone de mâncare
Potrivit datelor prezentate la conferinţa „Împreună combatem risipa alimentară” de coordonatorul Departamentului pentru Dezvoltare Durabilă din cadrul Guvernului, Laszlo Borbely, în România se aruncă zilnic peste 6.000 tone de alimente, respectiv 2,2 milioane tone pe an.
Potrivit acestuia, peste 50% din deşeurile alimentare provin din gospodării, ceea ce înseamnă „că e vorba de noi, de cetăţeni, de cum ne gospodărim”.
La conferința care a avut loc în urmă cu două zile, ministrul agriculturii, Adrian Oros (foto), a arătat că cifrele legate de risipa alimentară sunt îngrijorătoare, întrucât în timp ce se aruncă hrana, există oameni care suferă de foame.
În privinţa programelor pe care intenţionează să le iniţieze, ministrul a afirmat că se gândeşte să promoveze, în primul rând, consumul de alimente sănătoase în rândul copiilor.
„Eu mă gândesc să dezvoltăm mai multe programe, nu numai pe risipă alimentară, mă interesează să promovez în primul rând consumul de alimente sănătoase, să învăţăm copiii de mici, în familie şi în şcoală, că trebuie să consume alimente sănătoase”, a adăugat ministrul, potrivit Agerpres.
La rândul său, senatorul UDMR Tanczos Barna, vicepreşedinte al Comisiei pentru agricultură a Senatului, a arătat că modul în care este educat copilul influenţează risipa alimentară.
„Când eram mic, am învăţat de la bunici că pâinea e un lucru sfânt, pâinea nu se aruncă şi în vremea respectivă era un păcat să arunci pâinea. (...) Nu mai avem această cultură şi nu mai vine probabil nici din familie această educaţie de a avea grijă de lucrul cel mai sfânt - pâinea şi de mâncare, în general”, a adăugat senatorul.