RMN mamar, decontat de stat

Un articol de: Mariana Bahcevan - 29 Iulie 2016

Depistarea cancerului mamar în stadii incipiente creşte şansele de supravieţuire pe termen lung. În acest sens, noul contract-cadru intrat în vigoare luna aceasta prevede investigaţia RMN la sân gratuit, însă după ce au fost epuizate celelalte examinări, ecografii şi mamografii, care ar putea depista eventuale tumori, şi doar la solicitarea medicului specialist.

Anual, în România, 9.000 de femei sunt diagnosticate cu cancer mamar, potrivit datelor Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii (OMS), iar o treime dintre acestea pierd, în fiecare an, lupta cu boala. Având în vedere aceste cifre alarmante, specialiştii atrag atenția asupra faptului că depistarea bolii într-un stadiu incipient determină creșterea şanselor de supravieţuire, pe termen lung. Maladia poate fi depistată în stadii incipiente prin investigaţii medicale, anuale, precum ecografii şi mamografii. Odată însă cu intrarea în vigoare a noului contract-cadru, persoanele suspecte de cancer la sân au acces, gratuit, la investigații de tip RMN, însă doar după ce au fost epuizate celelalte examinări mai sus menționate, în urma cărora ar putea fi depistate eventuale tumori, şi doar la solicitarea medicului specialist. „Efectuarea de RMN la sân cu sau fără substanţă de contrast se introduce printre serviciile decontate pentru asistenţa medicală ambulatorie paraclinică”, se arată în noul contract-cadru, intrat în vigoare luna aceasta. „Este o investigaţie scumpă, nu este atât în scop preventiv, cât în scop de depistare a tumorilor şi evident, dacă este cazul, de tratarea lor ulterioară”, a precizat Augustin Costache, purtătorul de cuvânt al CNAS, pentru un post de televiziune.

După vârsta de 20 de ani, femeile trebuie să facă cel puţin o dată la 3 ani un control mamar şi o examinare clinică a sânilor. Iar după 40 de ani, aceste controale trebuie să fie anuale, deoarece probabilitatea apariției cancerului de sân crește la 75% în cazul femeilor de peste 40 de ani. Ecografia şi mamografia sunt decontate de Casa Naţională de Asigurări de Stat, în condiţiile în care pacienta merge cu bilet de trimitere de la medicul de familie. Potrivit specialiştilor în oncologie, în România una din cinci femei află că are cancer mamar, atunci când boala este deja în stadiul doi sau trei. Descoperite la timp, cancerele specifice femeilor pot fi tratate, iar rata de supravieţuire poate să ajungă la 80-90%, în cazul cancerului la sân, diagnosticat în primul stadiu. În opinia lui Cezar Irimia, preşedintele Federaţiei Asociaţiilor Bolnavilor de Cancer, această investigaţie „ar depista boala într-un stadiu incipient cu şanse mari de supravieţuire. Ştim acum că pentru investigaţiile pe care trebuie să le facă doamnele, în mod gratuit, se aşteaptă câte 3-4 luni de zile pentru a avea acces”, a precizat Irimia. Preţul unui control RMN la sân variază între 450 şi 700 de lei. În România, mortalitatea în rândul pacientelor cu cancer mamar este de 36%, mai mare decât media europeană şi cea mondială. Incidenţa cancerului mamar a crescut foarte mult după anul 1990. Astfel, dacă în 1978 circa 13% din totalitatea tumorilor maligne depistate la femei era cancerul mamar, 18 ani mai târziu, frecvenţa bolii a crescut la 22,61%, potrivit datelor Ministerului Sănătăţii.