Roade ale „multei iubiri faţă de casa lui Dumnezeu“
Biserica "Sf. Prooroc Ilie Tesviteanul" din parohia Botoşana, Protopopiatul Suceava 1, a fost sfinţită în urmă cu două zile. Tot atunci a avut loc resfinţirea Bisericii "Sf. Împ. Constantin şi Elena" din parohia Al. I. Cuza, Protopopiatul Paşcani.
nalt Preasfinţitul Părinte Pimen, Arhiepiscopul Sucevei şi Rădăuţilor, a târnosit duminică Biserica "Sf. Prooroc Ilie Tesviteanul" din parohia Botoşana. Programul liturgic a început sâmbătă seara cu slujba Privegherii. Duminică dimineaţă a fost întâmpinat IPS Pimen care a săvârşit târnosirea sfântului lăcaş şi Sfânta Liturghie. La final s-a prezentat un scurt istoric al localităţii Botoşana în care s-a amintit de biserica monument, prima din această localitate, care împlineşte anul acesta 200 de ani de când a fost ctitorită. IPS Pimen a vorbit credincioşilor prezenţi despre necesitatea restaurării vechiului lăcaş de închinăciune. În acelaşi timp, Arhiepiscopul Sucevei şi Rădăuţilor a apreciat jertfelnicia oamenilor din localitatea Botoşana şi sprijinul pe care l-au acordat la ridicarea noii biserici închinate Sfântului Prooroc Ilie Tesviteanul. "Am mulţumit tuturor celor care au sprijinit la ctitorirea acestei biserici şi la organizarea acestei sfinte sărbători. Credincioşii, atât din parohia noastră, cât şi din localităţile învecinate, au privit cu multă bucurie această sărbătoare. Oamenii din Botoşana s-au pregătit cu hrană pentru pelerinii care au venit şi au fost alături de mine în întreaga activitate", a declarat pr. paroh Viorel Ilişoi. Piatra de temelie a Bisericii "Sf. Ilie Tesviteanul" a fost pusă în anul 2000, lucrările fiind realizate din donaţiile în bani şi materiale oferite de credincioşii din parohie şi de fiii comunei Botoşana plecaţi la muncă în străinătate. Au fost primite subvenţii de la Guvernul României prin Secretariatul de Stat pentru Culte, de la Consiliul Judeţean Suceava, prin intermediul domnului Gheorghe Flutur, preşedintele Consiliului Judeţean Suceava, şi de la Consiliul Local al comunei Botoşana, condus de primarul Ioan Gheaţă. Lucrările la biserica nouă vor continua prin realizarea unei picturi interioare în frescă. "Credincioşii au înţeles că iubirea faţă de Biserică este o datorie"
Credincioşii din parohia Al. I. Cuza, Protopopiatul Paşcani, au participat în urmă cu două zile la una dintre cele mai frumoase sărbători. Biserica "Sf. Împ. Constantin şi Elena" a fost resfinţită de PS Părinte Calinic Botoşăneanul, Episcop-Vicar al Arhiepiscopiei Iaşilor. "Biserica zidită de strămoşii credincioşilor din localitatea Al. I. Cuza a aşteptat să fie reînnoită, reîmpodobită. Tot ceea ce s-a realizat la această parohie arată astăzi ca un adevărat complex bisericesc. Sfântul lăcaş a fost împodobit în ultimii ani, prin contribuţia credincioşilor puţini, dar cu multă bogăţie duhovnicească şi cu multă iubire faţă de casa lui Dumnezeu. În Evanghelia din Duminica a XV-a după Rusalii am auzit că cea mai mare poruncă din lege este să-L iubeşti pe Domnul Dumnezeul tău din toată inima ta, din tot sufletul tău, din tot cugetul tău. Credincioşii au înţeles că iubirea faţă de Biserică, care este Trupul tainic al Domnului nostru Iisus Hristos, este o datorie", ne-a relatat pr. Pavel Postolachi, protopop al Protopopiatului Paşcani. Biserica "Sf. Împ. Constantin şi Elena" a fost ridicată între anii 1923-1928. În ultimii ani au fost demarate ample lucrări de reconsolidare şi înfrumuseţare, care au fost conduse de pr. paroh Ioan Boian. Sfântul lăcaş a fost înfrumuseţat pentru prima dată în ultimii 82 de ani cu pictură interioară şi exterioară în tehnica frescă. De asemenea, a fost montat mobilier nou şi au fost ridicate o casă praznicală şi o capelă.