Rolul cântării bisericești discutat de clericii din Timiș
Conferințele preoțești din toamna acestui an în Arhiepiscopia Timișoarei, dedicate Anului comemorativ al imnografilor și cântăreților bisericești în Patriarhia Română, au avut loc marți, 7 noiembrie, în orașele Timișoara și Lugoj, județul Timiș.
În orașul Lugoj a avut loc conferința preoțească comună a celor două protopopiate, Lugoj și Făget, în prezența Înaltpreasfințitului Părinte Ioan, Mitropolitul Banatului. Conferința a debutat cu slujba Acatistului Mântuitorului în istorica biserică cu hramul „Adormirea Maicii Domnului”, urmată de un moment muzical susținut de corala preoților din Protopopiatul Lugoj, dirijată de preotul Cristian Cerbu. Preotul Ionuț Drinovan de la Parohia Sinersig a prezentat câteva aspecte despre cântarea închinată lui Dumnezeu și evoluția ei în cadrul cultului divin public, despre personalitățile de seamă ale muzicii bisericești din țară și din Banat. În continuare, ierarhul le-a vorbit preoților despre ceea ce înseamnă cu adevărat cântarea închinată lui Dumnezeu și despre rolul major al muzicii în viața Bisericii. La final, i-a îndemnat pe preoții celor două protopopiate să încerce să-și unească eforturile pentru îmbunătățirea și uniformizarea cântării de strană.
Biserica Parohiei Iosefin din Timișoara a găzduit tot marți întâlnirea preoților din protopopiatele Timișoara I și Timișoara II, prezidată de către Preasfințitul Părinte Paisie Lugojanul, Episcop-vicar al Arhiepiscopiei Timișoarei. Conferința a debutat cu săvârșirea slujbei de Te Deum. Referatele pe marginea temei Anului omagial au fost susținute de către diaconul dr. Ionuț Ardereanu, profesor de muzică bisericească, şi de preotul lect. dr. Marius Ioana de la Facultatea de Teologie din Timișoara.
Preasfințitul Părinte Paisie Lugojanul a adus în atenția preoților nevoia de a ține seama de cercetarea textelor liturgice și de a respecta rânduiala liturgică stabilită de Sfântul Sinod. Totodată a subliniat necesitatea formării unor noi cântăreți bisericești dintre tinerii apropiați de Biserică și iubitori de Dumnezeu. Părinții protopopi au prezentat, în final, documentele administrative primite de la Sfântul Sinod şi de la Centrul eparhial.