România, actor important pe piaţa digitală europeană
Țara noastră are toate atuurile să devină un actor important pe piaţa digitală europeană, este de părere comisarul european pentru economia şi societatea digitală, Günther H. Oettinger. România se remarcă în Uniunea Europeană (UE) cu viteza mare de internet, un sector IT tot mai dinamic şi în creştere şi cu forţă de muncă înalt-calificată.
România va fi un actor important pe piaţa digitală europeană, mai ales în contextul în care, pentru a putea ţine pasul cu industria IT din SUA, Europa are nevoie de o strategie comună în acest domeniu. Ţara noastră va participa activ la acest plan al Comisiei Europene (CE), potrivit comisarului european pentru economia şi societatea digitală, Günther H. Oettinger, prezent la Forumul Internaţional România Digitală - Industrie 4.0, desfăşurat recent la Bucureşti.
„România va fi un actor important pe această piaţă digitală. Trăim o revoluţie digitală. Acum, are loc un transfer către tehnologiile digitale, care au început să funcționeze în toate sectoarele din societate şi din economie. Ţara dumneavoastră are un sector foarte bine digitalizat. Băncile sunt digitalizate, mediile sunt digitalizate. Totul se schimbă. Toată industria se află în această transformare. Partenerii noştri americani au o strategie clară, au datele, au creativitate, au firme ca Facebook, Google, Qualcomm, Cisco, care, cu creativitatea incredibilă din California, cuceresc întreaga lume. Dacă Europa nu încearcă să se dezvolte, va fi strivită. Avem nevoie de o strategie comună, de o coloană a Uniunii Europene. România va participa activ la planul nostru de a avea o Uniunea Europeană activă”, a mai spus Oettinger.
Totodată, oficialul a adăugat că Uniunea Europeană este pregătită pentru dezvoltarea tehnologică, în acest sens unul dintre planuri fiind lansarea, în următori ani, a tehnologiei 5G. Acest lucru a fost susţinut şi de ministrul Comunicaţiilor şi pentru Societatea Informaţională, Delia Popescu, care a menţionat că „implementarea rapidă a tehnologiei 5G şi trecerea la societatea GigaBit reprezintă o necesitate, şi nu o opţiune”, iar ţara noastră trebuie să fie „ambiţioasă pentru a recupera decalajul digital faţă de alte ţări”. „Cea de-a patra revoluţie industrială are la bază un factor determinant, şi anume utilizarea potenţialului datelor. Acesta presupune ca mediul ştiinţific, sectorul industrial şi autorităţile publice române să utilizeze din ce în ce mai mult aplicaţiile cloud computing, pentru a avea acces la infrastructuri de date europene, mondiale, esenţiale pentru desfăşurarea propriilor activităţi. Este deosebit de important ca românii şi companiile din România să aibă acces la infrastructuri de date şi la servicii bazate pe cloud computing, deoarece acestea asigură competitivitatea în economia digitală”, a menţionat Popescu. Ministrul comunicaţiilor a mai subliniat că accesul la infrastructurile de date trebuie să aibă loc în condiţii ridicate de securitate, în timp ce, în contextul Strategiei Europene privind Piaţa Unică Digitală, interesele economice colective ale consumatorilor români sunt foarte importante.
Decalajul faţă de alte ţări se poate recupera, întrucât România are unele avantaje precum infrastructura de bandă largă, ceea ce ne plasează în topul ţărilor cu cea mai mare viteză de internet, o resursă importantă de ingineri şi informaticieni, o şcoală foarte bună de IT şi o industrie în plină ascensiune.