România ar putea redeveni mare producător de nuci
În patru-cinci ani, țara noastră ar putea fi unul dintre marii producători de nuci pe plan mondial, susțin fermierii care au livezi de nuci și care spun că investiţia este avantajoasă pe termen lung. De exemplu, 6.400 de euro investiţi într-un hectar de livadă forestieră aduc un profit de peste 600.000 de euro în 15-25 de ani, conform calculelor făcute de specialişti citați de Agerpres.
O asociaţie a fermierilor producători de nuci din nord-vestul ţării promovează investiţiile în plantaţii de nuci româneşti, deși sumele nu sunt chiar mici și se amortizează într-un timp mai îndelungat. „Peste 4-5 ani, România ar putea redeveni lider mondial pe segmentul nucului, în condiţiile în care se vor cultiva 20.000 de hectare. Promovăm înfiinţarea unor livezi de nuci în România, doar din soiuri de nuci româneşti, pentru ambele tipuri de livezi - fructiferă şi forestieră - deoarece acestea sunt aclimatizate. Investiţiile nu sunt nici foarte mici, dar nu sunt nici foarte mari. (...) Pentru înfiinţarea unui hectar de livadă fructiferă ai nevoie de aproximativ 4.000 de euro, iar pentru cea forestieră, cam 6.000 de euro. Investiţia aici este puţin mai mare, dar dacă luăm în considerare că, după 15 ani de aşteptare, valoarea acelui hectar poate ajunge la sute de mii de euro, atunci ne putem gândi la o investiţie pentru copiii noştri, o investiţie căreia nu trebuie să îi porţi mare grijă pentru că ea se va dezvolta singură”, spune Joszef Toth, preşedintele asociaţiei „Nucifere regia”, din care fac parte 50 de fermieri.
Asociaţia promovează două tipuri de programe - de livadă fructiferă şi de nuc forestier, folosit pentru lemn, iar Toth şi partenerii său se întâlnesc sistematic cu fermieri din diverse zone rurale ale ţării pentru a le prezenta această idee, scrie Agerpres.
Săptămâna trecută a avut loc o întâlnire în comuna Apahida, din judeţul Cluj, unde reprezentanţii asociaţiei le-au explicat celor doritori care sunt avantajele plantării acestor pomi. Fermierul subliniază că, pe acest tip de cultură, se poate beneficia de subvenţii ce pot acoperi jumătate din investiţie, atât de la APIA, cât şi de la instituţiile care certifică o cultură ecologică, iar piaţa de desfacere poate fi asigurată fermierului chiar de către asociaţie, deoarece membrii acesteia se ocupă şi de procesarea nucilor şi a derivatelor.
„Nuca se poate deriva în ulei, iar apoi coaja de nucă se poate procesa în diferite granulaţii care sunt folosite în farmaceutică, cosmetică, armament, aviaţie sau chiar bijuterii. Până şi frunza de nucă se poate utiliza în industria vopselei şi în cea farmaceutică, ca sursă de iod”, a mai afirmat preşedintele „Nucifere regia”.
Potrivit specialiştilor, un nuc poate rodi fără probleme aproximativ 40 de ani, este nepretenţios, iar o investiţie de 6.400 de euro făcută în 2017 într-un hectar de livadă forestieră poate genera un profit de peste 600.000 de euro în 25 de ani.
Nucul este considerat unul dintre copacii emblematici ai României, iar tot ceea ce poate oferi acest copac poate fi valorificat, de la fructul său extrem de nutritiv până la coaja lemnoasă sau la cea verde care protejează miezul. Florile şi frunzele sunt şi ele folositoare, iar lemnul de nuc, folosit în industria mobilierului, este o esenţă foarte scumpă.
România a fost în 1998 pe locul trei mondial la exportul de nuci, iar în prezent este unul dintre producătorii europeni importanţi ai acestei culturi.
Pe plan mondial, potrivit datelor din decembrie 2016, topul ţărilor producătoare de nuci este dominat de China, Iran şi Statele Unite, urmate de Turcia, Mexic, Ucraina, India, Chile, Franţa şi România.