România are 10.000 de nevăzători

Data: 13 Noiembrie 2013
Ieri s-a sărbătorit Ziua Internaţională a Educaţiei copiilor nevăzători, manifestările derulate cu această ocazie fiind un semnal de alarmă adresat opiniei publice privind problemele cu care se confruntă această categorie socială. Educaţia nevăzătorilor, scrie Agerpres, nu diferă prea mult de cea a persoanelor cu vedere normală, doar cadrul didactic fiind diferit, în şcolile speciale copiii nevăzători învăţând materii obişnuite, precum tainele calculatorului. Statisticile arată că, la ora actuală, în lume trăiesc 400 de milioane de oameni cu deficienţe de vedere. Potrivit Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii, la fiecare cinci secunde, în lume, o persoană îşi pierde vederea. 
 
Aproximativ 45 de milioane de oameni sunt complet orbi. La fiecare minut orbeşte un copil. În România sunt circa 10.000 de orbi şi slab văzători, de la vârsta de 16 ani, aceşti oameni fiind consideraţi invalizi. Tot mai multe persoane în vârstă îşi pierd vederea din cauza tratamentului întârziat. 
 
Ziua Internaţională a Educaţiei copiilor nevăzători se marchează, din 1946, în ziua de naştere a pedagogului francez Valentin Hauy (1745-1822), cel care a întemeiat prima şcoală pentru nevăzători din lume, la Paris, în 1784. (Oana Nistor)